Само 1 сдружение от община Сандански са одобрили в националната

...
Само 1 сдружение от община Сандански са одобрили в националната
Коментари Харесай

Надига се вълна от недоволство срещу МРРБ! Санирането опорочено?! Сдружение в Сандански, отговарящо на критериите е поставено в резерва

Само 1 съдружие от община Сандански са одобрили в националната стратегия за повишение на енергийна успеваемост. Списъците излезли в уеб страницата на Министерство на районно развиване и благоустройство Министерство на регионалното развитие в последния ден и час преди Коледните празници.
Сдружение на притежателите с административен адрес в гр. Сандански бл. 10 и бл. 11 с 5 входа и над 10 000 м2 РЗП,е получило 108 точки- и е сложено в запаса. Представители на сдружението, измежду които Венцислав Дуев, Иван Тагарев и други са твърдо решени и апелират пред Министерство на регионалното развитие резултатите. Като следва класирането да се апелира и пред съда, отрасловата парламентарна комисия и пред Брюксел. Освен това има голям брой подправени документи за енергийни характерности на здания, на които следва саниране. Документът и обследването са наложителни, с цел да може всяка етажна благосъстоятелност да кандидатства за саниране.

На среща с кмета на Община Сандански господин Атанас Стоянов, и специалист по енергийна успеваемост към Общината извършена на 28. 12 на Сдружението бе декларирано, че предстоящите точки са били 130 по заложените критерии, неизвестно за какво комисията е отсъдила 108.
За съпоставяне в прилежащи общини Петрич – има 7 утвърдени плана, а в община Симитли – 8. В Сандански – има единствено -1
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разясни също по този начин, че практиката била още при залагане на първичните данни за постройките информацията да бъде погрешна, от което се получавали нереални упования - да вземем за пример всички здания след саниране да получат клас А за енергийна успеваемост - нещо, което е мъчно достижимо и при ново строителство. Такъв бил казусът в най-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна, където даже оценителите в доста от случаите не били членове на камарата. Живко Тодоров предвижда, че тази процедура щяла да донесе неприятности на страната, защото обекти с подправени документи елементарно се класирали за саниране, само че по-късно нямало по какъв начин да стигнат заложените критерии и щяло да се наложи всеобщо да се връщат отпуснатите за санирането пари.
Камарата на енергийните инспектори също готви митинг пред държавното управление, Министерството на районното развиване и благоустройството, отрасловата парламентарна комисия и пред Брюксел поради множеството подправени документи за енергийни характерности на здания, на които следва саниране.

В.Василев


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР