Само 1,6 млн/куб метра делят язовир Студена от преливане, сигнализираха

...
Само 1,6 млн/куб метра делят язовир Студена от преливане, сигнализираха
Коментари Харесай

Опасност от преливане на язовир „Студена”

Само 1,6 млн/куб метра разделят язовир „ Студена ” от преливане, алармираха от „ БНР “.

Притокът е близо 2,5 пъти по-голям от разхода. Към днешна дата водоемът доближи размер от 23 593 000 куб/м при оптимален 25 200 000 , съгласно месечния график на Министерство на околната среда и водите към изпускане може да се премине едвам откакто размерът на язовира надвиши 24,2 млн/куб метра .

Очакваните превалявания в околните дни и неналичието на задоволително свободен размер в язовира тормозят локалните управляващи. Кметът Станислав Владимиров и регионалният шеф Людмил Веселинов се притесняват, че при интензивни превалявания и нужда от изпускане на по-големи количества от язовира може да се стигне до преливането на реки и наводнения на къщи и парцели по поречието на река Струма.

Днес регионалният шеф е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с гледище за смяна в месечния график, която да разреши следено изпускане на известни количества . В него се прецизира също, че сектори от реките Конска и Струма са с понижена проводимост заради непочистени корита .

За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, което към момента не е обезпечено.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР