Съмнява се, че няма да може да продаде останалото Доста

...
Съмнява се, че няма да може да продаде останалото Доста
Коментари Харесай

Производител на ябълки от Пловдивско: 80-90% от реколтата е унищожена

Съмнява се, че няма да може да продаде останалото
Доста проблеми, много заболявания. В това неприятно време не можахме да влезем да пръскаме, като вали. Мога да кажа, че 80-90% от реколтата е унищожена.

Това сподели Златан Караиванов, който отглежда 20 дка ябълки в землището на Кричим. Освен че целостта на плодовете му е нарушена, част от тях са изпопадали на земята, поради мощните дъждове в последните седмици, предаде .

До този миг Караиванов е изгубил хиляди левове и се съмнява, че ще може да продаде останалото по дръвчетата. “По-скоро ще я дам на някакви заводи за преправка ”, споделя той. Подобна е обстановката и при ягодите и черешите, които отглежда. Лошото време не му разрешило да обере реколтата. “Трудна година, не помня да сме имали толкоз сложна ”, съобщи фермерът.

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури несъразмерните превалявания са причина за появяването на заболявания по насажденията, основно на мана, която погубва плода.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, защото вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това регистрират търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас - тази край Първенец. Изпълнителният ѝ шеф Илия Гатев споделя, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се повишава цената на ягодите и черешите. Причината за повишението е, че свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР