Съмнителни биопродукти от България от години се продават на германския

...
Съмнителни биопродукти от България от години се продават на германския
Коментари Харесай

Германия изрева от отровни БГ краставици

Съмнителни биопродукти от България от години се продават на немския пазар. За един сходен случай написа сп. " Шпигел " и не крие учудването си от реакцията на българското министерство.

Случаят разкрива пропуски в механизмите за надзор над биологично чистата продукция, отбелязва „ Шпигел “ и осведоми, че сигналът е бил подаден от екоминистерството на немската провинция Хесен, написа „ Дойче веле “.

С мейл от 18 март от ведомството осведомят за оголен случай на неприемливо потребление на пестициди в артикули от биологично произвеждане – краставици на българската компания „ Оранжерии Гимел “.

Проби през юли и през октомври 2021

Пробите са взимани на два пъти - през юли и през октомври 2021 година, а при започване на декември е лишен документът на българския производител. Изумително е продължението на историята: в мейла от Хесен се споделя, че към три седмици по-късно българското земеделско министерство е разпоредило ограниченията против „ Гимел “ да бъдат анулирани.

Според документи, с които разполага сп. „ Шпигел “, земеделският министър се е намесил персонално и се е погрижил компанията да получи назад документа си за биоземеделие.

Служители от провинция Хесен настояват, че " Гимел “ просто е сменил контролния орган и по тази причина „ продължава да доставя на немския пазар био краставици, да вземем за пример за огромните търговски вериги „ Едека “, „ Реве “ и „ Нето “.

Този случай разкрива два съществени казуса на контрола над био продуктите, четем по-нататък в обявата. Първо: измамници могат когато и да е да сменят един с различен надзорен орган – даже и когато против тях има подозрения за нередности. И второ: неверно е да се заявява като биологично чиста продукция всичко, което не съдържа пестициди, щом в същата компания към този момент са откривани следи от неразрешени вещества.

Експерт в сектора, който е чудесно осведомен с въпросния случай, обръща внимание на това, че модерните пестициди се разграждат доста бързо, без да оставят следи.

Изглежда, че съмнителното държание на „ Гимел “ не е интересувало българския аграрни министър толкоз, колкото дейностите на немските контролни органи, разяснява по-нататък „ Шпигел “. Критиката от България гласяла, че немските контрольори са взимали проби единствено от листата на краставиците.

Стандартна процедура

От контролната лаборатория на компания Ceres GmbH в град Хаппург са отказали коментар, само че съгласно немски специалисти рецензиите на министерството в България са неуместни. Те показват, че взимането на проби от листата на растенията е общоприета процедура за определяне на неразрешени вещества.

От обявата в „ Шпигел “ научаваме още, че в тази ситуация става въпрос за фунгицида Флутриафол, който се счита за доста нездравословен и е неразрешен в Европейски Съюз. Повторна проба е била взета на 12 октомври 2021 година, с цел да се откри дали въпросната субстанция не е инцидентно импортирана в оранжерията дружно със плява, която се подлага под растенията.

И за повторно е открит неразрешен препарат – инсектицидът Флоникамид, който е неразрешен в биологичното земеделие.

Още по-гневно от българското министерство са реагирали от компания „ Гимел “, която дала отговор, че изпратените от редакцията въпроси до нея са " обидни както за самата нея, по този начин и за институциите на Република България “. От компанията настояват, че от издаването на документ за биологично чиста продукция на „ Гимел “, което станало преди 17 години, нито техни клиенти, нито постоянните лабораторни проби са установявали пестициди.

Вече е имало сходен случай

Германското списание обаче опровергава това изказване: „ Шпигел “ разполага с протокол от 2017 година за български био краставици със следи от Флоникамид. Пробите са взети в супермаркет на веригата „ Нето “ в град Олденбург от Службата за отбрана на потребителите и сигурността на храните на провинция Долна Саксония. Въпросният случай обаче по този начин и останал без последици.

От българското министерство в това време са отказали да вземат участие в настоящия спор, защото са изпратили цялата нужна информация на Европейската комисия. От Брюксел са удостоверили, че са осведомени за случая, който се обсъждал със страните членки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР