Съмнителната проба, взета от дете Бургас, не отговаря на характеристиката

...
Съмнителната проба, взета от дете Бургас, не отговаря на характеристиката
Коментари Харесай

Няма случай на остър хепатит у нас

Съмнителната проба, взета от дете Бургас, не дава отговор на характерността на неизяснения изострен хепатит, за който оповестяват редица страни в Европа.

Това съобщи на брифинг шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

" Не се касае за този случай на изострен хепатит, за който следим в Европа и света. Но Националният център по заразни и паразитни заболявания остава на поста си. Очакваме нови проби и сме подготвени за етиологично изясняване на нови случаи " - сподели проф. Христова
В случая с 4-годишното дете от Бургас става въпрос за лекостепенен хепатит, който краткотрайно и за доста къс интервал е засегнал черния дроб като това може да се дължи и на одобрявани в близкото минало лекарства, изясни проф. Христова.

" По принцип би трябвало да се знае, че би трябвало да се търси засягане тежко на черния дроб, а не краткотрайно леко завишаване на индикаторите " - сподели тя.
Проф. Христова посочи, че за предварителна защита на вирусите е доста значимо спазването на добра персонална хигиена, както и профилактичните действия в детските градини, тъй като вирусите се предават с телесни течности.

" При неразположение, болки и съществено повишени чернодробни индикатори, обезателно би трябвало пробите да се изпращат за проучване при нас " - сподели тя.
Mистериозният хепатит обгръща страните от Европа, както и Съединени американски щати и Израел. В Световен мащаб случаите към този момент са към 200.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР