САЛЕРНО, Италия (AP) — По-малко от 24 часа след като

...
САЛЕРНО, Италия (AP) — По-малко от 24 часа след като
Коментари Харесай

Одисеята на търсещите убежище и провалът на разпоредбите на ЕС

САЛЕРНО, Италия (AP) — По-малко от 24 часа откакто стъпиха на кея на южно италианско пристанище, 60 души, оживели в рискова лодка пътешестване от Либия бяха връчени със заповеди за експулсиране.

Някои идваха от Бангладеш, други от Сирия и Египет. Те са били в морето 10 часа в две рисково препълнени лодки, пренасящи общо 258 души, когато са били взети от избавителен транспортен съд, ръководен от филантропичната група Лекари без граници, на 30 благи (50 километра) от либийския бряг, на 6 октомври.

Веднъж на изсъхнало в Салерно, южно от Неапол, те бяха отведени в център за обработка на мигранти и помолени да подпишат документи. Сега те се събраха пред гарата, изтощени и комплицирани.

„ Знаехте ли какво подписвате? “ попита доброволец от католическата благотворителна организация Каритас. „ Не, не “, дадоха отговор те в един глас.

„ Някой попита ли ви дали желаете да кандидатствате за интернационална протекция? “ – попита доброволецът. Те още веднъж дадоха отговор: „ Не. ”

ЛИПСА НА ИНФОРМАЦИЯ

Ситуацията е нормална за новопристигналите мигранти и търсещите леговище по европейските крайбрежия. Лошо съветвани от родственици и другари, подведени от незадоволителна публична информация или неприятни преводачески услуги, мнозина вземат прибързани и постоянно необратими решения. Те могат да се окажат в правна невъзможност в продължение на години, откъснати от всякаква държавна помощ.

Досега тази година повече от 236 000 души са влезнали нелегално през границите на Европейския съюз, съгласно данни на Международната организация по миграция, което е с 60 повече % по отношение на същия интервал на предходната година. По-голямата част от тях са пристигнали в Италия с лодка.

Въпреки десетилетия на старания за реформирането й, европейската система за леговище остава объркана и неефективна. Отношението към мигрантите и бежанците се втвърдява в целия континент, в сложен баланс сред отбраната на границите и зачитането на човешките права.

„ Той не е кандидатствал за леговище “, написаха публични лица на италиански, британски и арабски върху смачканото лице на Мохамед лист за експулсиране. 23-годишният сириец, който помоли цялостната му идентичност да не бъде разкривана, стисна хартията, до момента в който седеше на скамейка в подслон, ръководен от доброволци в Салерно, очите му бяха зачервени от липса на сън.

СЕВЕРНА ЕВРОПА КАТО ПОСЛЕДНА ДЕСТИНАЦИЯ

Хората, идващи от Сирия, съвсем постоянно получават леговище, само че Мохамед реши да не кандидатства.

Италия не го иска; той не желае да бъде в Италия. Той има братя и сестри в Германия, тъй че възнамерява да отиде там.

„ Искам да остана в Германия “, сподели Мохамед. „ Ако трябваше да аплайвам за леговище в Италия, щяха да ме върнат тук, в случай че бъда заловен в Германия. “

Италианските управляващи дадоха на избавителния транспортен съд, на който беше, позволение да дебаркира в Салерно, три дни “ отплаване от откритите води на Средиземно море. Италия не съумя да спре избавителните кораби да вземат мигранти, само че това ги принуждава да изразходват гориво и дни на корабоплаване, с цел да стигнат до далечни пристанища.

Онези, които слязоха в Салерно на 9 октомври, включваха мигранти от Сирия, Египет, Бангладеш, Южен Судан, Гана и Кот д'Ивоар. Те бяха отведени в център за обработка, където бяха фотографирани и взети пръстови отпечатъци.

БЕЗ ПРЕВОДАЧИ НА ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛ

Нито преводачи от бенгалски, нито от арабски участваха, когато бяха разпитани от граничните чиновници, Асошиейтед прес удостовери в публични документи и с локалните управляващи.

Мигрантите постоянно нямат информация за правата си, частично заради неналичието на преводачи по време на процеса на идентификация. Според изследване на International Rescue Committee, неправителствена организация, единствено 17% от мигрантите, идващи в Италия, получават съответна информация за правата си.

Когато чуха, че новопристигналите мигранти ще бъдат експулсирани, юристите и доброволци, работещи за Каритас, се втурнаха към жп гарата в Салерно в ранните часове на сутринта, с цел да обезпечат храна, вода и съществени правни препоръки.

„ Информирахме ги за правото им да апелират заповедта за експулсиране “, изясни Антонио Бонифацио, един от доброволците в Каритас, „ само че единствено бангладешци (мигранти) и някои египтяни подадоха тъжба до нашите юристи, до момента в който всички сирийци отпътуваха с трен допустимо най-скоро, с цел да се опитат да стигнат до дестинациите си в Северна Европа, защото се опасяваха да бъдеш проследен и да останеш в Италия. “

Сред сирийците, които възнамеряваха да се насочат на север, беше 33-годишна жена от Дамаск. Това беше третият й опит да стигне до Европа по море, откакто брат й, студент, който се противопоставяше на режима на президента Башар ал-Асад, беше погубен в пандиза.

АП няма метод да ревизира нейния роман, който включваше втори опит в морето, включващ дървена лодка с към 350 пасажери, която стартира да потъва малко след отплаването от Тобрук, в североизточна Либия.

Тя сподели, че е плувала до плажа. След къс миг на сигурност, „ Бях държана в либийски център за задържане една седмица без достъп до душ, с облеклата ми, напоени със сол и повърнато “, сподели тя.

„ Сега просто желая да стигна до брат си в Германия. “

НЕУСПЕХЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СИСТЕМА ЗА УБЕЖИЩЕ И МИГРАЦИЯ

Съгласно европейските правила, известни като Дъблинския правилник, мигрантите би трябвало да аплайват за леговище в първата държава-членка на Европейски Съюз, в която влизат. Ако пътуват до друга страна от Европейски Съюз и бъдат взети от управляващите, те би трябвало да бъдат върнати назад в страната на идването или първата си регистрация.

Това натоварва голяма страна, която е получила най-вече идващи по море, като Гърция, Италия, Малта и Испания.

Въпреки това през декември 2022 година Италия едностранно спря прехвърлянията на мигранти и търсещи леговище назад на своя територия. Това значи, че в случай че Мохамед отиде в Германия и бъде заловен, той не може да бъде върнат назад в Италия. Вместо това той ще би трябвало да стартира нова молба за леговище в Германия.

ИТАЛИАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО-СТРОГИ МЕРКИ

Премиерът Джорджия Мелони, първият крайнодесен водач на Италия след Втората международна война, призна, че миграцията е най-голямото предизвикателство през първата й година в държавното управление. През април нейното държавно управление одобри нова бърза миграционна процедура, която има за цел да позволи множеството случаи в границите на 28 дни.

Онези, които аплайват за леговище, се държат в центрове за задържане, до момента в който казусът им бъде обработен. Тези, които не аплайват или чиято молба за виза е отхвърлена на първия стадий, получават заповеди за експулсиране и им се дава седем дни да изоставен страната. Натрупаните молби за леговище сега възлизат на 82 000.

На доктрина всеки, открит на италианска земя след приключване на периода на заповедта си, рискува до 18 месеца в център за задържане на мигранти, преди да бъде експулсиран. На процедура центровете за задържане са цялостни, а Италия няма съглашения за репатриране с доста от страните, от които идват мигрантите, оставяйки експулсираните в цикъл на липса на документи и повтарящи се арестувания.

ЦЕНТРОВЕ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ СА ПЪЛНИ

Габиндо, 35-годишен мъж от Бангладеш, беше на същата лодка с Мохамед. Това беше вторият път, когато беше заловен от италианските управляващи без виза. На първата страница от заповедта му за депортиране написа: „ Центровете за задържане за репатриране са цялостни “., му беше разрешено да излезе на независимост. Системата наподобява разчиташе на положителната му воля за саморепатриране.

Новият бърз развой на Италия провокира безпокойствие, че претендентите се преценят въз основа на тяхната народност, съгласно лист от страни, които италианските управляващи считат за безвредни, като Мароко, Кот д'Ивоар или Нигерия, чиито жители приблизително биха видели отвод на молбите си за леговище.

ЗАГРЕЖЕНОСТИ ОТНОСНО УСКОРЕНАТА ПРОЦЕДУРА ЗА УБЕЖИЩЕ

Докато Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, ВКБООН се съгласи в скорошно изказване, че са нужни „ по-строги и по-бързи процедури на границите “, също по този начин акцентира, че на хората би трябвало да се даде опция да отбележат самостоятелна обстановка на неустановеност, без значение от тяхната страна на генезис.

Маурицио Веглио, юрист от Асоциацията за юридически проучвания на имиграцията, назова новите бързи процедури „ офанзива против правото на приемане на леговище “. Той сподели, че „ намаляването на времето за оценка сигурно ще повлияе на качеството на скрининга. “

СВИДЕТЕЛСТВАТА НА ТЪРСЕЩИТЕ УБЕЖИЩЕ

Въпреки обезкуражаващите известия от италианското държавно управление, някои мигранти вземат решение да останат. Алей Вуч Алей, 21-годишен от Южен Судан, прекарва пет години в придвижване, откакто напуща родната си провинция Варап. Той дойде в Салерно със избавителната лодка на MSF и подаде молба за леговище.

„ Прекосих пустинята от Судан до Либия и се пробвах три пъти да пресека морето “, сподели той. „ Веднъж прекарах три дни по течението и бях обичай няколко пъти в либийски център за задържане. Сега бленувам да продължа да изучавам и да стана доктор. “

Аутсорсингът ще остане основен дирек на миграционната политика на Европейски Съюз, като блокът построява партньорства с африкански и близкоизточни страни, с цел да спре хората да напущат. Страните, които се смятат за безвредни и които не одобряват назад своите жители, може да се затруднят с обезпечаването на европейски визи.

Албания неотдавна се съгласи да приюти краткотрайно хиляди мигранти, до момента в който Италия преглежда молбите им за леговище в Италия, до 36 000 годишно. Сделката провокира някои опасения от ВКБООН по отношение на гарантирането на правата на индивида и стандартите за отбрана на бежанците.

Но макар целия безпорядък и комплициране, за някои от тези, които доближават до Европа, има благополучен край. Джахд ал Али, 58-годишен сирийски емигрант от Дараа, също беше на избавителния транспортен съд на MSF. Тя кандидатства за леговище в Италия, само че желаната от нея дестинация беше Франция.

„ Бих желал да отида да пребивавам с щерка си “, сподели ал-Али в Салерно. „ Тя живее във Франция: има бебе там и ми се желае да мога да остана там до щерка си и да направя нещо за французите. “

Когато АП я настигна още веднъж няколко седмици по-късно, тя беше с щерка си, събрани още веднъж след години разлъка.

___

Следете световното отразяване на миграцията на AP на https://apnews.com/hub/migration

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР