Съкровище на около 2000 години беше намерено при разкопки в

...
Съкровище на около 2000 години беше намерено при разкопки в
Коментари Харесай

Хилядолетно римско съкровище откриха в центъра на София

Съкровище на към 2000 години беше открито при разкопки в София. Имането е било заровено в гърне, като при отварянето му от него са изведени 2976 сребърни денари.

Сребърното благосъстояние е било намерено на оживено място в столицата – на площад Света Неделя, единствено на няколко метра от ЦУМ, Президентството и Министерски съвет.

Върху гърнето е изписано и името на неговия собственик - Селвий Калист, за който историците допускат, че е бил римски жител, само че от гръцки генезис.

След първичния оглед на сребърните монети археолозите ги датират към I-II век след Христа. Най-ранните от тях носят лика на император Веспасиан, който е управлявал Римската империя в интервал 69-79 година след Христа, а най-късно сечените монети се отнасят към времето на ръководство на император Комод - 177-192 година след Христа.

 Монети

Находката към този момент беше прегледана от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-министърa на образованието и културата Тодор Чобанов.

Разкопките на площад Света Неделя са почнали при започване на това лято. Археологическата експедиция е финансирана по столична стратегия Култура, защото на това място се допуска, че се намира замък на император Константин Велики.

На същото място преди няколко години археолозите откриха неповторима римска мозайка. Тя се простираше на 30 квадратни метра и беше датирана към IV век след Христа.

Въпреки античната ѝ възраст откритата мозайка бе съвсем напълно непокътната. По-голямата част от фрагментите ѝ бяха съхранени, а на едно място върху нея бе изрисуван лавров венец.

Мозайката е била единствено част от парцела на благороден жители, като се предполагаше, че към античния обект е имало още баня, двор и пекарна.

Някои от откритията на площад Света Неделя ще бъдат показани в неповторим по рода си под земята музей, чиято обща повърхност ще доближава 16 000 квадратни метра, тъй че пътуващите със столичното метро да могат да преглеждат артефактите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР