Съкратеното съдебно следствие е важно по отношение на голям брой

...
Съкратеното съдебно следствие е важно по отношение на голям брой
Коментари Харесай

ОмбОмбудсманът Диана Ковачева: Самопризнанието не трябва да спасява от доживотен затвор

„ Съкратеното правосъдно разследване е значимо във връзка с огромен брой действия, тъй като над 50% от делата минават по тази процедура и това ни избавя от спиралата на бавното правораздаване. Посланието тук е, че наказването идва бързо и е неизбежно. В тези случаи съкратеното правосъдно разследване е потребно и би трябвало да остане. Но в случаите на действия, които са тежки и умишлени, с причиняване на гибел, които шокират със своята свирепост, би трябвало да има ограничаване. “ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в предаването „ Тази заран “ по Би Ти Ви във връзка концепцията за анулация на съкратеното произвеждане.

Според нея би трябвало да бъде отстранена опцията с едно признание да се избегне най-тежкото наказване – пожизнен затвор без право на подмяна. „ Вчера в институцията постъпи подписка от 5 000 жители, които упорстват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правораздаването предложи собствен вид на промени. Те наложително би трябвало да бъдат разисквани, с цел да се откри верния баланс, тъй като публичният интерес постанова смяна във връзка с тези процедури ”, разяснява омбудсманът.

Доц. Ковачева осведоми, че от началото на мандата институцията на омбудсмана има 27 законодателни начинания, 9 от които са почетени. „ Фактът, че има сполучливи законодателни начинания приказва, че има съдействие от страна на законодателната власт. При изискване, че приказваме за косвена законодателна самодейност, не за директна. Така е устроена институцията на омбудсмана. Ролята на омбудсмана е да остане настрана от политическите диспути “, безапелационна бе Ковачева.

Тя акцентира, че сега има значими планове на закони, препоръчани от омбудсмана в Народно събрание, които ще упорства да бъдат прегледани, два от тях са свързани и с привеждане на националното законодателство в сходство с европейските наставления. Това са законопроектите за ограничение на привилегиите на банки и монополисти и за несъстоятелността на физическите лица, така наречен персонален банкрут. „ Трябва да се упорства, тъй като България ще влезе в наказателни процедури. Има какво да се работи. Институцията  на омбудсмана би трябвало да бъде дейна и да чака институциите да й оказват помощ, тъй като по този начин те оказват помощ на жителите “, сподели Ковачева и добави, че ще разчита на положителното съдействие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР