Съкращаване на заетите в държавната администрация с 15%. За това

...
Съкращаване на заетите в държавната администрация с 15%. За това
Коментари Харесай

Всеки трети чиновник ще бъде съкратен, ако вярваме на статистиката

Съкращаване на заетите в държавната администрация с 15%. За това се разбрахме. Ако приказваме за централната администрация - това значи, че от 250 хиляди индивида би трябвало да съкратим 30 хиляди души . Това разгласи съпредседателят на " Продължаваме промяната " и евентуален предстоящ финансов министър Асен Василев в неделя.

Той пресметна, че това значи администрацията да намалее с 30 хиляди души, т.е. сега по думите му централната администрация е към 250 хиляди индивида.

Изчисленията му обаче излизат криви, защото информация на в регистъра на Национален статистически институт (Национален статистически институт) сочи друго. Според формалните данни за наетите лица в администрацията на изпълнителната власт, оповестена на, работещите в централната администрация са 54 919 души . В данните не се включват наетите лица в Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата.



При тези данни, в случай че обещаното от Василев бъде спазено и 30 хиляди служители бъдат освободени, това значи, че оптимизацията в изброените нагоре детайли на централната администрация ще бъде с цели 54%. Или другояче казано - повече от половината служители ще бъдат съкратени.

Според статистиката към декември в министерствата и Министерски съвет общо заетите са 6908 души. В държавните организации работят 2771 служители, а в комисиите - тъкмо 500. Най-голям брой наети лица има в изпълнителните организации и структурите, основани за реализиране на изпълнителната власт, надлежно 17 963 и 25 247.

" Само " 1059 пък са членовете на административните структури, които се регистрират пред Народното събрание, а в пробни лаборатории, проучвателен институти, просветителни центрове или центрове за образование, медицински или рехабилитационни центрове място намират 471 души.

Василев посочи, че решението за администрацията е контрактувано по време на договарянията сред 4-те политически сили, които ще сформират бъдещото съдружно държавно управление. " Всеки министър да си огледа структурата и да реши по какъв начин да станат съкращенията и освобождението на пенсионери ", изясни той. В края на предходната седмица той към този момент разви тезата, че би трябвало да се почисти държавната администрация от пенсионерите, които са точно към 15-20 на 100, и като съветници да останат пенсионерите единствено с основни познания. Съкращенията ще станат и като общите дирекции във всяко ведомство минат под една шапка за споделени услуги. " В момента сме с най-ниската безработица и пазарът може да ги поеме тези хора. Не сме тук, с цел да се харесаме, а да свършим работа ", съобщи Василев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР