Съхранявани били в сейф в склад със строго ограничен достъпСлучаен

...
Съхранявани били в сейф в склад със строго ограничен достъпСлучаен
Коментари Харесай

Тайни досиета на топ полицаи откраднати от Европол

Съхранявани били в сейф в склад със строго стеснен достъп
Случаен жител намерил някои документи изхвърлени

Изчезнали са поверителни досиета на високопоставени представители на европейската полицейска работа Европол, заяви уеб сайтът “Политико ”.

Секретните документи от категория “строго поверително ” са били съхранявани под ключ в предпазен склад надълбоко в постройката на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия.

Позовавайки се на информация за вътрешно прилагане, както и на диалози с някогашни и сегашни чиновници на Европол, “Политико ” показва, че в някакъв интервал преди септември 2023 година от упоменатото вместилище са били изнесени досиетата на книжен притежател на изпълнителната директорка на Европол Катрин де Бол и на други високопоставени представители на институцията. Европол бил осведомен за изгубването на 6 септември 2023 година И когато чиновници ревизирали целия списък, се оказало, че липсват още документи.

Европол е една от най-големите служби на Европейски Съюз, като реализира огромни интернационалните следствия взаимно с полицията на страните членки на блока, с Интерпол и ФБР на Съединени американски щати.

От “Политико ” са разговаряли с общо четирима сегашни и някогашни чиновници на Европол, които са наясно със случилото се. Версията им е, че за неналичието на документите се е схванало, когато жител намерил някои от тях изхвърлени на обществено място в Хага и ги занесъл в локален полицейски сектор.

За момента все е още не е ясно от какъв брой време въпросните документи липсват и дали те са били изнесени от вътрешен човек, отбелязва “Политико ”.

Освен на Де Бол липсват персонални досиета и на трима нейни заместници - Юрген Ебнер, Андрей Линца и Жан-Филип Льокуф. В персоналното досие би могло да се съдържа информация, с която съответният чиновник е кандидатствал за поста, за негови образования, както и персонални данни като рождена дата, фамилно състояние, зависимости, сегашен адрес.

След случая ръководителят на отдел “Кадри ” на Европол Масимилиано Бетин е пуснат в насилствен отпуск.

Хранилището, където са се държали хартиените досиета, е било със строго стеснен достъп, на пръсти се броят лицата, които са знаели шифъра на сейфа, в който са били изнесените документи, написа “Политико ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР