Съгласно Конституцията има седем дни, в които председателят на НС

...
Съгласно Конституцията има седем дни, в които председателят на НС
Коментари Харесай

Митева: Ако бях свикала извънредно заседание, щяха да ме обвинят в злоупотреба с власт

Съгласно Конституцията има седем дни, в които ръководителят на Народно събрание е задължен да свика изключително съвещание. Аз не го свиках, защото Народно събрание е непрекъснато настоящ орган, а член 78 от Конституцията е по-скоро ексклузивен прийом. При един непрекъснато настоящ парламент, който има своя постоянна сесия и съвещания и няма нищо изключително, не считам, че това се постанова. Ако бях свикала изключително съвещание в нарушаване на правилника, щях да бъда упрекната в корист с власт, по тази причина не го направих.

Така ръководителят на 46-ото Народно заседание Ива Митева разяснява пред бТВ отхвърли за привикване на изключително съвещание на Народното събрание този понеделник.

" Става въпрос за законопроект на второ гласоподаване, а правилникът е безапелационен, че би трябвало да са минали 72 часа и отчетите да са раздадени на народните представители, с цел да се срещнат с тях и да бъдат готови за дебата. Ако сътрудниците бяха задължили ръководителя на Правната комисия да внесе отчета още в петък, тогава този период щеше да е изминал. Ако бяха поискали да бъде гласувано изключително съвещание тогава, то можеше да се случи ", добави още тя.

Ива Митева съобщи още, че президентът няма да бъде в нарушаване на Изборния кодекс, в случай че издаде декрет за разформироване на Народно събрание в идващите два дни, както и че Конституцията също споделя, че изборите би трябвало да бъдат извършени до 2 месеца по-късно, тъй че съгласно нея няма никакво несъгласие, каквито изказвания направиха конституционалисти.

Председателят на Парламента уточни още, че едно от положителните неща за късия живот на 46-ото Народно заседание е, че то не е отворило Изборния кодекс, защото предходните избори са били извършени по един почтен и транспарантен метод.

Митева уточни и нещата, които са я разочаровали в сегашния парламент.

" Разочарова ме тонът и отношението сред сътрудниците. В началото, когато се правеха опити да има държавно управление, сякаш имаше разговор сред нас. Това, което в този момент ме разочарова, е равнището, до което паднахме ", сподели тя.

Ива Митева съобщи, че парламентарната група на " ИТН " е единна и самата тя не е получавала предложения да премине в редиците на друга политическа мощ.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР