Съгласно изявленията от Сочи се създава впечатлението, че Ердоган е

...
Съгласно изявленията от Сочи се създава впечатлението, че Ердоган е
Коментари Харесай

Георгий Филимонов: Ердоган е независим играч, а не емисар на НАТО

Съгласно изказванията от Сочи се основава усещането, че Ердоган е пристигнал на договарянията като самостоятелен, независим състезател, а не като емисар на НАТО. Анкара има опция да се пазари със „ западните сътрудници “: съветският президент В.В. Путин оцени позитивно договарянията за основаването на газов хъб в Турция, който ще стане действителна опция на накърнения от Запада „ Северен поток “. Имайки опцията да препродава съветски газ на Европа, Ердоган ще ускори позициите си в НАТО и Европейски Съюз.

Възниква въпросът дали в този момент Турция би трябвало да се причисли към Европейския съюз, който от доста години я подмамва с вероятности за участие. Междувременно размерът на външната търговия сред Анкара и Москва клони, по данни на турската страна, към 100 милиарда $.

Освен предлагането за газов хъб, Владимир Путин даде вяра на Ердоган за продължение на нуклеарната стратегия. Напомням, че точно съветски инженери и строители строят модерната АЕЦ „ Аккую “, чийто пуск в употреба на първи блок е плануван за идната година. Има вероятности и за създаване на втори обект от наши експерти.

Един от главните въпроси е реанимирането на договорката със зърно. Ясно е, че Русия няма да се върне към предходния формат, който изначално предполагаше машинация. Затова е забавно какъв пакет от оферти ще показа Ердоган при идващите контакти. Позволете ми да ви припомня, че срещата на Г-20 ще се организира в Ню Делхи на 9-10 септември.

Двойно по-интересно е, че ръководителите на централните банки на нашите страни се срещнаха, с цел да обсъдят разплащанията в национални валути. Обсъждането на дедоларизацията на икономическите връзки със страна-членка на НАТО преди СВO беше нещо фантастично, само че доста неща се трансформираха за година и половина.

Тук е значимо да се означи, че във връзка с зърнения хъб Турция престана да бъде „ незаместим сътрудник “ за нас – Египет, нашият съдружник от БРИКС, към този момент закупи съвсем половин милион тона на атрактивна цена. Сами доставяме селскостопанска продукция и в Африка — от началото на годината към този момент сме изнесли над 10 милиона тона зърно за континента.

Освен Турция и Египет, измежду главните вносители на съветското зърно би трябвало да се отбележат Иран, Саудитска Арабия и Алжир. Очертава се нова обещаваща настройка на дипломатическите и стопански връзки в Черно море.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР