Съгласно изказвания на Европейската централна банка, България е готова за

...
Съгласно изказвания на Европейската централна банка, България е готова за
Коментари Харесай

Караниколов: ЕЦБ казва, че сме готови за чакалнята на еврозоната

Съгласно изявления на Европейската централна банка, България е подготвена за участие в "чакалнята на еврозоната ". Не за въвеждане на еврото от юли месец, когато ще влезем в чакалнята, а за всички тези ограничения, които сме изпълнили, разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

За нарастването на капитала на ПИБ той повтори, че страната ще придобие малко под 19% дял в банката. По думите му страната ни е изпълнила условията за държавна помощ и 30% от правата за нарастването на капитала са добити от частни вложители.

Караниколов заяви в телевизионно изявление, че в първите дни от новата седмица ще станат ясни и частните вложители, които ще придобият към 7.5% от новия капитал на ПИБ.

Целта на присъединяване на страната посредством ББР е през юли България да влезе в еврочакалнята. Според него цената на акциите, които страната ще придобие в ПИБ ще набъбнат след приемането ни в ERM II.

Държавата стартира и диалози с главните акционери в ПИБ за място в Управителния и Надзорния съвет на банката.

"Държавата няма по какъв начин да загуби от влизането в банката. Влизането в чакалнята е наша стратегическа цел и ще даде доста макроикономически, капиталови и финансови изгоди за страната ", съобщи Караниколов.

"Днес видях икономисти, които споделиха, че не сме изпълнили критериите. Важно е да се обърне внимание в кой миг би трябвало да бъдат реализирани дадените индикатори. Имаме години, няма по какъв начин от на следващия ден да се одобри еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни ", заключи Емил Караниколов.

Той предвижда, че след участието в ERM II кредният рейтинг на страната ще върви единствено нагоре.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР