Съгласие за пакета от всички страни членки на ЕС би

...
Съгласие за пакета от всички страни членки на ЕС би
Коментари Харесай

ЕС подготвя пакет от фискални стимули за 750 млрд. евро

Съгласие за пакета от всички страни членки на Европейски Съюз би поставил завършек на дългите разногласия за разпределянето на финансовата тежест.

Европейската комисия ще предложи нов пакет от фискални тласъци на стойност 750 милиарда евро в опит районът да преодолее най-дълбоката криза в историята си. Това излиза наяве от обява в Twitter на европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони, оповестява Bloomberg.

500 милиарда евро от целия пакет ще бъдат предоставени под формата на грантове на страните членки на Европейския съюз, а останалите 250 милиарда евро евентуално ще са налични като заем, твърди осведомен с вътрешните процеси източник на Bloomberg, който е поискал да резервира анонимност. За да финансира пакета, Европейски Съюз ще заеме до 750 милиарда евро на финансовите пазари.

Според проекта Италия ще получи 81.8 милиарда евро, Испания – 77.3 милиарда евро, Гърция – 22.5 милиарда евро., а Франция – 39 милиарда евро, твърди различен неизвестен източник на Bloomberg, осведомен с детайлности към предлагането.

Дългоочакваният проект, който се чака да бъде показан публично по-късно денем от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, ще образува главната част от реакцията на Европейски Съюз против тежките последици от ковид. Пандемията, която лиши живота на стотици хиляди по света, удари всички страни в Европа. Най-тежко засегнатите стопански системи чакат годишен спад на брутния си вътрешен артикул от близо 10%.

Средствата ще са преднзаначени най-вече за финансиране на вложения и промени, а част от тях ще са в поддръжка на опазването на здравето и с цел да може най-бедните райони на Европейски Съюз да наваксат.

Постигането на съглашение по проекта изисква единодушието на всички 27 страни членки на Европейски Съюз и това може да се трансформира в основен миг за блока, където шерването на финансовата тежест е един от най-големите проблеми. Споразумението би могло да потуши терзанията, че неналичието на взаимност дава мощ на популистите, които заплашват оцеляването на Европейски Съюз.

Също по този начин съглашението би могло да облекчи част от натиска върху Европейската централна банка, която досега бе поела водачеството на реакцията против пандемията на европейско равнище, като даде обещание да купи дълг за над 1 трлн. евро, с цел да стабилизира пазарите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР