Сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ няма край.

...
Сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ няма край.
Коментари Харесай

Бабиш казал на Борисов, че договорите за ЧЕЗ са финализирани, има и законови пречки за национализация

Сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ няма край. И през днешния ден към този момент има две вести, които се явяват сериозна спънка във връзка с натиска българската страна да национализира ЧЕЗ.

На първо място стана ясно, че чешкият министър председател Андрей Бабиш е разяснил на българския си сътрудник Бойко Борисов, че договорите за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ са де факто подписани. Бабиш споделя какво е приказвал в публично известие на уеб страницата на чешкото държавно управление.

Получих уверения от Борда на шефовете на ЧЕЗ, че са взети всички ограничения според закона, както във връзка с " Инерком България ", по този начин и във връзка с източниците на финансиране и, че не са налице основателни аргументи, заради които договорката да не бъде подписана. Надзорният съвет на ЧЕЗ неведнъж е уверяван в същото от Борда на шефовете на ЧЕЗ.

Българският министър председател също беше заинтересуван като цяло от опцията българската страна да придобие ЧЕЗ, вместо " Инерком ". По този въпрос го насочих към управлението на компанията и подчертах обстоятелството, че договорите с " Инерком България " към този момент са завършени .

И още спънки

Пред Нова телевизия енергийният специалист проф. Атанас Тасев уточни, че желанието на страната да има надзорен пакет от 34% опонира на Търговския закон , както и евентуално на към този момент подписания контракт. Според Тасев, доста е евентуално в контракта да има уговорка за възбрана за препродажба на каузи, който Гинка Върбакова купува – най-малко за избран времеви интервал. Тази информация беше казана и от самата Върбакова. Отделно, в случай че Върбакова желае да продава, то първо би трябвало да предложи това, което продава, на миноритарните акционери в българските сдружения на ЧЕЗ – това е урегулирано в Търговския закон.

Бившият ръководител на Сметната палата проф. Валери Димитров пък видя слаб Закон за енергетиката , тъй като КЕВР нямала пълномощия като на КФН и Българска народна банка – за предварителна инспекция и да дава позволение на субекти, които желаят да са акционери в огромните енергийни сдружения.

Властова позиция

Крайно забавно вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че не има вяра Европейска комисия да се намеси в договорката за ЧЕЗ. Изявлението на Дончев идва макар обстоятелството, че приказваме за договорка от подобен мащаб, която е транснационална – сред чешка и българска компания .

Дончев отхвърли и, че страната желае да шантажира Гинка Върбакова и да ѝ вземе бизнеса. Той разкритикува и разузнаването, тъй като обществено споделило, че преди 8 години Credit Suisse оценило активите на ЧЕЗ в България на 225 млн. евро, а в този момент цената, за която се приказва, че се продават, е най-малко 320 млн. евро. Цената е образувана в наддаване, с предложения, по тази причина не виждам смисъл да се разяснява дали е висока – тя е станала такава по пазарен път, беше тезата на вицепремиера. Той не видя плюс в предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да се води групов иск от консуматори на ЧЕЗ, с цел да се спре договорката. Според него такова дело няма да даде нужния резултат, тъй като не може правно да го направи. Той предизвести, че цялата договорка може да излезе на България над 1 милиарда лв. поради репутационен риск.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР