Сагата около парцела в кв. „Стрелбище”, който се намира на

...
Сагата около парцела в кв. „Стрелбище”, който се намира на
Коментари Харесай

Заменката в „Стрелбище” е незаконна

Сагата към имота в кв. „ Стрелбище”, който се намира на ъгъла на кръстовището на „ България " и „ Петко Тодоров”, е в нова фаза. Софийската градска прокуратура е открила нарушаване при заменката на парцела, посредством която компания НИКМИ е получила въпросния имот. Имотът е бил сменен на база решение на Столичния общински съвет през 2006 година Заповедта е подписана от тогавашния кмет Бойко Борисов.

В отговор на молба, подадена от предприемчив комитет формиран от живущи в квартал „ Стрелбище”, прокуратурата написа: „ Установени са престъпления на процесуални и материалноправни разпореждания, водещи до незначителност на Решение 799 и Заповед РД-562-229/03.11.2006г. на кмета на Столична община”.

На 9 януари прокуратурата е подала митинг до Административния съд в София. Незакоността на заменката се състои в това, че решението за нея е взето с 38 гласа „ за”, а не 39 и дефакто не е налично квалифицирано болшинство.

Желанието на НИКМИ да строи висока постройка на въпросния терен датира отпреди 10 години. Според съсобственика на НИКМИ Милчо Благоев обаче, някогашният основен проектант на София Петър Диков преднамерено инициирал смяна на Общия организационен проект (ОУП) на София, с което парцелът е влезнал в зелена зона и надлежно няма по какъв начин да се осъществя високо строителство, напомня actualno.bg. НИКМИ завежда дело поради това и преди 2 години Върховният административен съд (ВАС) отсъжда в тяхна изгода. Решението, обаче, е извънредно спорно, защото не кореспондира с други решения, освен това на правосъдни сформира с присъединяване на съдии от състава (Джузепе Роджери и Любомира Мотова), отсъдили в последна сметка в интерес на НИКМИ.

През лятото на 2017 година улицата, която е вход за колите към квартал „ Стрелбище”, беше разрушена. Въпреки, че Столична община издаде заповед за унищожаване на оградата и възобновяване на разрушената улица, на две правосъдни инстанции тази заповед беше почетена. При второто решение съдът уточни, че в случай че „ общината е желала да резервира свободния достъп на жителите до парцела, не е трябвало да прави заменка. Неколкократно основният проектант на София заявяваше, че Столична община готви тъжба за повреждане на заменката. До момента няма информация какво стана с жалбата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР