Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Пекин

...
Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Пекин
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха Китай в „глобална хакерска операция“

Съединените щати, Англия и Нова Зеландия упрекнаха подкрепяни от Пекин кибергрупи , че стоят зад серия от офанзиви против законодатели и основни демократични институции – изказвания, които провокираха гневни китайски опровержения.

В редки и подробни обществени обвинявания против Китай – Вашингтон, Лондон и Уелингтън описаха поредност от хакерски атаки през последното десетилетие или повече, което изглеждаше

като в съгласие изпитание да се потърси отговорност от Пекин. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания на седем китайски жители за това, което съгласно него е 14-годишна „ плодотворна световна хакерска интервенция “ , предопределена да подкрепи „ задачите на икономическия шпионаж и външното разузнаване “ на Китай.

Заместник-главният прокурор Лиза Монако съобщи, че акцията е включвала изпращането на повече от 10 000 имейла , ориентирани към американски и задгранични предприятия, политици, претенденти за изборни длъжности и публицисти.

Вашингтон съобщи, че зад офанзивите стои звено, наречено APT31 , като го дефинира като „ стратегия за кибершпионаж “ , ръководена от авторитетното китайско Министерство на държавната сигурност от централния град Ухан.

Хакерите са получили достъп до „ имейл сметки, сметки за предпазване в облак и записи на телефонни диалози “ , съобщи Министерството на правораздаването, като са следили някои сметки в продължение на „ години “.

Часове по-късно Лондон заяви, че в интервала 2021-2022 година същата група APT31 се е насочила към сметки на английски законодатели, в това число на доста от тях, които подлагат на критика политиките на Пекин.

Тъй като се чака до няколко месеца във Англия да се проведат общи избори, заместител министър-председателят на Англия Оливър Даудън също направи шокиращо изказване, че „ обвързвана с китайската страна конструкция “ евентуално е „ компрометирала “ изборната комисия на страната .

Той съобщи, че и двете акции против законодателите и Избирателната комисия, въпреки и да са били „ действителна и сериозна опасност “ , в последна сметка са били осуетени.

„ Това няма да се отрази на метода, по който хората се записват, гласоподават или по различен метод вземат участие в демократичните процеси “, сподели Даудън.

Две физически лица и едно сдружение, свързани с APT31, бяха наранени от наказания на Обединеното кралство.

В редом известие Нова Зеландия съобщи, че нейната Служба на парламентарните съветници , която изготвя и разгласява закони, е била компрометирана почти през същия интервал.

Нова Зеландия , която нормално е един от най-силните поддръжници на Китай на Запад , упрекна за офанзивата китайската „ държавно спонсорирана група “ APT40.

Наскоро определеният дясноцентристки министър-председател Кристофър Лаксън призна, че е „ огромна крачка “ да упрекна за хакерската атака Китай , най-големия търговски сътрудник на страната му.

Министърът на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс съобщи, че е инструктирал дипломатите да „ беседват през днешния ден с китайския дипломат, да изложат нашата позиция и да изразят нашата угриженост “.

„ Този диалог към този момент се състоя “ , сподели той.

През последните години западните страни са все по-склонни да разкриват злонамерени кибероперации и да сочат с пръст непознати държавни управления – най-много Китай, Русия, Северна Корея и Иран.

Китай обаче реагира яростно на обвиняванията , като посолствата му в Лондон, Уелингтън и Вашингтон издадоха денонсиращи документи.

„ Раздухването от страна на Обединеното кралство на по този начин наречените „ китайски хакерски атаки “ без съображение и оповестяването на наказания е откровена политическа операция и злонамерена клюка “, съобщи китайското посолство в Лондон.

Китай „ в никакъв случай не е насърчавал, подкрепял или покровителствал хакерски атаки “ , твърди посолството.

Подобно беше и посланието от Уелингтън, където китайското посолство упрекна домакините си, че „ изцяло лаят по неверното дърво “ .

„ Всъщност Китай е съществена жертва на хакерски атаки “ , обявиха от посолството.

Както Русия, по този начин и Китай са упреквани, че употребяват изрядни и външни групи за осъществяване на хакерски атаки, което затруднява приписването на виновността.
Депутатът от Консервативната партия Иън Дънкан Смит съобщи, че Пекин би трябвало да бъде разгласен за опасност за страната.

Той беше един от няколкото английски депутати, глобени от Китай през 2021 година поради рецензии към нарушаванията на човешките права против уйгурското малцинство в Китай и в Хонконг.

Англия и Съединените щати разполагат със лични обширни кибернетични интервенции, макар че рядко ги признават обществено.

Двете страни, дружно с Нова Зеландия, Австралия и Канада, са част от мрежата за продан на разследваща информация FiveEyes.

Инфо: БГНЕС
Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР