Съединените щати удвоиха цената на хеликоптерите CH-47F Chinook Block 2

...
Съединените щати удвоиха цената на хеликоптерите CH-47F Chinook Block 2
Коментари Харесай

САЩ удвои цената на хеликоптерите Chinook за Германия - Свят

Съединените щати удвоиха цената на хеликоптерите CH-47F Chinook Block 2 за Германия - вместо 6 милиарда евро Вашингтон изиска 12 милиарда евро, съобщи съветската редакция на турския държавен канал TRT, като проучва договорката с хеликоптерите и реакиците в европейските медии на фона на неприключилата тематика за доставката на танкове за украинската войска и изчаквателната позиция на канцлера Олаф Шолц и Бундесвера.

Берлин е изискал доставката на 60 хеликоптера Chinook от американския производител Boeing. По време на договарянията се обсъждаше сумата от 6 милиарда евро, само че по-късно Пентагонът на Съединени американски щати даде да се разбере: заради инфлацията и спомагателното съоръжение, за което немската страна настояваше, пакететът за Германия ще коства двойно повече.

Според вестника Германия би трябвало да получи първите хеликоптери през 2026 година, само че не в модификацията, поискана от Берлин. За пазаруването на хеликоптери беше обявено за първи път през лятото на 2022 година от министъра на защитата Кристин Ламбрехт, която подаде оставка в средата на януари тази година.

Промяната в параметрите на договорката може да е първият тест за новия министър на защитата на Германия Борис Писториус, който встъпи в служба на 19 януари, отбелязва FAZ.

Германският канцлер Олаф Шолц през февруари 2022 година разгласи смяна в отбранителната теория на страната на фона на експлоадирането на войната в Украйна. Берлин внезапно усили разноските за защита и отдели 100 милиарда евро за модернизиране на немските въоръжени сили.

Освен абсурда с хеликоптерите, породи спор сред Съединени американски щати и Германия поради отхвърли на новия началник на немското министерство на защитата да утвърди доставката на Киев на танкове Leopard. Това оповестява CNN, базирайки се на неназовани източници.

Според канала, в навечерието на срещата на контактната група за поддръжка на Киев в американската авиобаза Рамщайн, шефът на Пентагона Лойд Остин се е опитал да убеди министър Борис Писториус да координира доставките на танкове за Украйна.
Германският канцлер Олаф Шолц сподели по-рано, че страната му е подготвена да изпрати танкове в Украйна, само че единствено в случай че Вашингтон първо изпрати своите бойни машини Abrams в Киев.

Според списание Time, което цитира източник от Министерството на защитата на Съединени американски щати, Остин и Писториус са спорили кой първи да достави бойни машини на Украйна.

Шефът на Пентагона, както отбелязва вестникът, споделил,че немските Leopard 2 се смятат за по-подходящи за Украйна, защото употребяват по-малко гориво, за разлика от американските Abrams. Германските танкове са по-лесни за поддръжка и необятно публикувани в цяла Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи на 19 януари, че чака " мощни решения " от срещата на съдружниците в Рамщайн. Според него Киев се нуждае от западни танкове, „ съответната коалиция от сътрудници в действителност към този момент е образувана и в този момент чакаме решение от, на процедура една европейска столица “, акцентира Зеленски, имайки поради Германия.

Танковете Leopard се създават от немската отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann, затова за доставката на тези типове танкове, които се употребяват в други страни от Европейски Съюз, е належащо позволение за реекспорт от страна на Берлин. Полша и Финландия показаха подготвеност да трансферират своите „ леопарди “ в Киев, само че Германия към момента не е дала зелена светлина на тези доставки.

На 20 януари Вашингтон разгласи отпущането на нов пакет от 2,5 милиарда $ за Киев, само че танковете Abrams не бяха включени. Вместо това Украйна ще получи десетки американски бойни машини на пехотата Bradley и бронирани машини Stryker.

Киев неведнъж е подлагал на критика Германия за закъснение на доставките на оръжия. В началото на януари тази година немският производител на Rheinmetall предизвести, че бойните танкове Leopard от поисканите от Киев индустриални запаси на Германия няма да бъдат подготвени за доставка до 2024 година

„ Дори в случай че решението да изпратим нашите танкове Leopard в Киев бъде взето на следващия ден, доставката няма да стартира преди началото на идната година “, сподели изпълнителният шеф на Rheinmetall Армин Папергер.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР