Съединените щати, Саудитска Арабия и други страни ще подпишат на

...
Съединените щати, Саудитска Арабия и други страни ще подпишат на
Коментари Харесай

Лидерите от Г-20 се събраха, готвят нещо грандиозно

Съединените щати, Саудитска Арабия и други страни ще подпишат на срещата на Г-20 съглашение за изследване на опциите за създаване на огромен железопътен и пристанищен план, който да свърже Близкия изток с Индия и Европа, оповестиха американски представители, съобщи Агенция Франс Прес.

Джон Финер, заместник-съветник по националната сигурност на Съединени американски щати, съобщи, че ще бъде подписан меморандум за съгласие, с цел да се " изследва план за морски и железопътен превоз, който ще даде опция за поток от търговия, сила и данни от тук, в Индия, през Близкия изток до Европа ".
-->
Освен Саудитска Арабия и Индия, основни участници в плана ще бъдат Обединените арабски емирства и Европейският съюз, съобщи Финер пред кореспонденти в Ню Делхи, където ще бъде открита годишната среща на върха на водачите на Г-20.

Споразумението идва в миг, когато Вашингтон интензивно взаимодейства с кралството, насърчавайки го да възстановява връзките си с Израел. " Това е резултат от месеци на деликатна дипломация, тиха, деликатна дипломация, на двустранна и многостранна основа ", добави Финер. Този план " има голям капацитет, само че какъв брой тъкмо време ще отнеме, не знам ", добави Финер.

Споразумението за разискване на плана може да бъде измежду най-осезаемите резултати от срещата на върха, защото водачите на Г-20 са разграничени във връзка с войната на Русия в Украйна и са в задънена улица във връзка с постигането на съглашение за понижаване на въглеродните излъчвания. Още преди началото на срещата на върха нейното значение беше сложено под въпрос, когато китайският водач Си Дзинпин реши да пропусне срещата и вместо това изпрати своя номер две, премиера Ли Цян, в Индия. Мястото на Русия е заето от външния министър Сергей Лавров, предава БГНЕС.

На 9 и 10 септември водачите на страните от Г-20 ще се съберат на двудневна среща на върха под семейството на индийското председателство на Г-20 в Ню Делхи.

Под мотото „ Една Земя. Едно семейство. Едно бъдеще “ лидерите на Г-20 ще обсъдят, наред с други тематики:

* устойчивото развиване и растежа

* финансирането на битката с изменението на климата

* търговията и вложенията

* цифровия преход

* опазването на интернационалния мир

Страните от Г-20 са съвсем подготвени с плана за декларация за срещата на водачите си през уикенда, съобщи страната хазаин Индия, като загатна, че договарящи са постигнали прогрес в превъзмогването на разликите сред страните си по отношение на войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Улиците на индийската столица Делхи, които нормално гъмжат от хора, са опразнени поради идната среща, като търговски обекти, офиси и учебни заведения са затворени като част от ограниченията за сигурност, с които се цели безпрепятствено протичане на събитието.Преговарящият на Индия Амитабх Кант сподели, че в плана на заключителната декларация на водачите от Г-20 е отразен " гласът " на страните от Глобалния Юг и на разрастващите се страни.

" Декларацията на водачите от Делхи е съвсем подготвена, не желая да приказвам доста по този въпрос. Декларацията ще бъде показана на вниманието на водачите ", сподели Кант на конференция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР