Съединените щати обявиха нови канкции за члена на босненското президентство

...
Съединените щати обявиха нови канкции за члена на босненското президентство
Коментари Харесай

САЩ наложиха нови санкции на Додик заради заплахата за целостта на Босна

Съединените щати оповестиха нови канкции за члена на босненското президентство от етническите сърби Милорад Додик след опитите му за евакуиране на Република Сръбска от босненската войска и данъчните служби.

Според Додик е виновен за случаи на корупция и опасност за стабилността и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина. Активите на Додик в Съединени американски щати са замразени (срещу него към този момент работи възбрана за пътуване).

Санкционирана е и медията " Алтернативна телевизия " от Баня Лука с обвиняването, че тя е добита от Додик и че задачата му е да дава публичност на личния си дневен ред. ATV е официално благосъстоятелност на компания, близка до фамилията на Додик, само че на процедура свързани с нея контракти се разпореждат непосредствено на членовете на фамилията му.

Държавният департамент в това време влизането на още двама души в категорията настоящи и някогашни представители на управляващите на Босна и Херцеговина - Милан Тегелтия, някогашен президент висшия правосъден съвет на Босна, и Мирсад Кукич, президент на Движението за демократично деяние и народен представител. Причината е, че са забъркани в сериозна корупция и с дейностите си заплашват " върховенството на закона, вярата на обществеността в демократичните институции, мира и благоденствието ".

С решението си да стартира съставка на Босна, Република Сръбска, Милорад Додик отприщи през 90-те години. Възникналата обстановка, в която черният сюжет е за основаване на паралелни въоръжени сили, извика и боязън от разпада на Босна и Херцеговина.

Защо се постановат глобите

В известието на финансовото министерство се приказва за " дестабилизиращите корупционни действия " и " опити да бъде разградено Дейтънското съглашение " (с което завършва войната и за чието преформатиране ). Според Съединени американски щати дейностите му " заплашват стабилността на Босна и Херцеговина и целия район ".

Освен това Съединени американски щати считат, че Додик е " употребявал формалната си позиция, с цел да натрупа персонално благосъстояние " посредством разнообразни форми на измами и корупция, а " поляризиращата му етнонационалистическа изразителност отразява напъните му да прокара тези политически цели и да отклони вниманието от корупционните си действия ". Такива изказвания от години идват и от критиците на Додик в самата Република Сръбска: че противоречивите му акции.

Изтъкват се и други негови действия: опълчването на висшия представител на интернационалната общественост в Босна; унижаването ни обиждането на други етнически групи; основаването на патронажна мрежа, с която самият той и съдружниците му се облагодетелстват.

Това е вторият сходен случай на американски наказания на Западните Балкани за близо месец. Предишният пакет, следени там от сръбската страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР