Съединените щати обявиха, че не признават т.нар. карта от Севиля,

...
Съединените щати обявиха, че не признават т.нар. карта от Севиля,
Коментари Харесай

Турски вестник: И САЩ не признават гръцката карта за морските пространства

Съединените щати оповестиха, че не признават така наречен карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници, оповестява турският в. " Йени месаж ".

" Картата отиде в боклука ", разяснява изданието, съгласно което изказването, направено от американското посолство в Анкара, съставлява " удар по тезата на Гърция ".

" Картата от Севиля ", направена по поръчка на Европейски Съюз от Университета Севиля при започване на 21 в., служи като основа за изказванията на Гърция в Егейско море и стана причина за усилване на напрежението сред Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, отбелязва вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Чрез посолството си в Анкара Съединени американски щати обявиха обаче, че не считат, че въпросната карта има правна значителност. " Това е огромен удар, нанесен върху копнежа на Гърция да боядиса Егейско и Средиземно море в цветовете на гръцкия байрак ", написа още " Йени месаж ".

Според вестника в този момент, когато претенциите на Гърция са се оказали несъстоятелни, погледите са ориентирани към масата за договаряния сред Анкара и Атина.

Миналия месец Европейската комисия също съобщи, че картата от Севиля няма правна и политическа стойност за Европейски Съюз, писа в. " Хюриет ". Отказът на Гърция от тази карта е главно условие на Анкара за ангажирането ѝ в разговор с Атина.

Вчера двете страни оповестиха за скорошно възобновяване на договарянията между тях за превъзмогване на различията към морските граници в Егейско и Източно Средиземно море. Според гръцкото външно министерство нов кръг от проучвателните договаряния сред двете страни, прекратени през 2016 година, следва да се организира скоро в Истанбул.

Това изказване последва известие на турското президентство, че Анкара и Атина са подготвени да възобновят договарянията. " Гръцката президентка търси провокации ", гласи заглавието на в. " Йени сьоз ", изведено от откъс на турския вицепрезидент Фуат Октай. С тези думи Октай отхвърли квалификацията на Катерина Сакеларопулу, която назова Турция " окупатор " по време на посещаване в Кипър.

" Разрешаването на кипърския проблем е обвързано с отхвърли на Гърция от Мегали концепцията и връщането в действителността. При настоящето състояние изявлението на гръцката президентка е смехотворно и на вятъра изпитание за агитация и провокация ", разяснява Октай думите на Сакеларопулу по време на посещаване в Кипър в понеделник и вторник.

В. " Тюркийе " цитира през днешния ден част от изявлението на президента Ердоган пред Организация на обединените нации. В обръщението си турският водач съобщи, че " глезотията " на кипърските гърци е това, което пречи на постигането на решение в Кипър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР