САЩ, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на бившия управител на централната банка на Ливан заради обвинения в корупция

...
Съединените щати, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на изпадналата
Коментари Харесай

Съединените щати, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на изпадналата в затруднение бивша централна банка на Ливан губернатор и шепа близки роднини и сътрудници по обвинения в корупция

От KAREEM CHEHAYEB Associated Press 10 август 2023 г., 10:00 ч. Обединеното кралство и Канада наложиха санкции в четвъртък на бившия управител на централната банка на Ливан и шепа близки роднини и сътрудници по обвинения в корупция, каза Министерството на финансите на САЩ.

73-годишният Риад Саламех приключи 30-годишния си мандат на 31 юли под облак от разследване и обвинения за историческата икономическа криза на страната му.

Франция, Германия и Люксембург разследват Саламе и близките му сътрудници за предполагаеми финансови престъпления, включително незаконно обогатяване и пране на 330 милиона долара. Париж и Берлин издадоха известия на Интерпол за Саламе през май, въпреки че Ливан не предава свои граждани на чужди държави.

„Саламе злоупотреби с властовата си позиция, вероятно в нарушение на ливанското законодателство, за да обогати себе си и своите сътрудници, като прехвърли стотици милиони долари през многослойни фиктивни компании, за да инвестира в европейски недвижими имоти“, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

В изявлението се казва, че САЩ са координирали санкциите с Обединеното кралство и Канада и че активите, свързани със Саламе, ще бъдат замразени. САЩ санкционираха и сина на Саламе Нади, брата Раджа, близката сътрудничка Мариан Хоайек и „бившата партньорка“ Анна Косакова. Обединеното кралство санкционира същия списък от хора с изключение на Нади Саламе, а Канада санкционира само Саламе, брат му и Ховайек.

Саламе многократно е отричал обвиненията в корупция, злоупотреби и незаконно обогатяване. Той настоява, че богатството му идва от наследени имоти, инвестиции и предишната му работа като инвестиционен банкер в Merrill Lynch.

Адвокатът на Саламех не отговори веднага на искане от The Асошиейтед прес за коментар относно санкциите.

САЩ служители казаха, че Саламех е скрил самоличността си чрез фиктивни компании в Панама и тръст в Люксембург в схема, при която е закупил акции в компания, за която синът му Нади е работил като инвестиционен съветник. След това той продаде тези акции на ливанска банка, регулирана от Централната банка, което Министерството на финансите на САЩ каза, че е конфликт на интереси и вероятно нарушава ливански закон, който забранява на служителите на централната банка да печелят от частен бизнес.

Раджа е обвинен в подпомагане на присвояването на брат си чрез брокерска фирма, която притежава, наречена Forry Associates Ltd, която Министерството на финансите на САЩ описва като фиктивна компания, базирана на Вирджинските острови.

Howayek, междувременно, беше обвинен в прехвърляне на стотици милиони долари на Salamehs от нейната банкова сметка, което беше „много повече“ от това, което можеше да се отчете с нейната заплата в централната банка.

Нади Саламе беше санкционирана като „публично регистриран служител“ на компании, регистрирани в Люксембург, които са закупили висок клас недвижими имоти на стойност десетки милиони долари чрез дъщерни компании в Белгия и Германия.

Базираната във Франция Косакова беше обвинена в използване на средства, насочени от Фори, за закупуване на луксозни имоти в Париж, включително апартаменти в луксозни квартали и офис сграда на туристическия Авеню Шанз-Елизе за централната банка като център за „непрекъснатост на операциите“.

Саламе също е разследван в Ливан. Ливанското правосъдие взе паспортите му и му наложи забрана за пътуване скоро след получаването на известията от Интерпол.

Саламе разкритикува европейското разследване и каза, че е част от медийна и политическа кампания за изкупителната му жертва.

Веднъж приветстван като пазител на финансовата стабилност на Ливан, Саламе е сред най-обвиняваните служители за политиките, довели до икономическата криза в страната, която унищожи стойността на ливанската лира с около 90% спрямо щатския долар и предизвика трицифрена инфлация.

Ливан не е назначил нов управител на централната банка, но вицеуправителят, Васим Мансури, е назначен за изпълняващ длъжността управител. Засегнатата от кризата страна също е без президент от почти година и се управлява от служебен кабинет с ограничени функции.

„Единственият начин Ливан да тръгне по пътя към така необходимото икономическо възстановяване е неговите лидери да изкоренят корупцията и да приложат истински реформи.“ държавният министър на Обединеното кралство за Близкия изток, лорд Ахмад от Уимбълдън, каза в изявление на Министерството на външните работи, Британската общност и развитието, обявявайки санкциите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР