Съединените щати не забелязват“ смъртта на стотици хиляди хора в

...
Съединените щати не забелязват“ смъртта на стотици хиляди хора в
Коментари Харесай

Стотици хиляди мъртви, глад и бедност: Западните страни, спонсориращи конфликти, мълчат за „невидимите войни“

Съединените щати „ не виждат “ гибелта на стотици хиляди хора в местни войни

Анализатори от Международния институт за стратегически проучвания (IISS, намиращ се в Лондон) разгласиха обезпокоителен отчет: броят на едновременните местни спорове в света, сега е надхвърлил 183. И това без да се броят световните борби, които заплашват да прераснат в Третата международна война.

Зад сухата цифра за броя на споровете се крие напълно действителен, голям брой смъртни случаи. И не става дума за отминали преди доста време спорове (кой в този момент си спомня, да речем, Втората война в Конго от 1998-2003 година, която умъртви 5 милиона африканци?) - само че тук и в този момент, съвсем до нас. Просто западните медии не желаят да приказват за това.

Това не е Украйна или Израел, които „ за поддържане на боеспособност “ изискват постоянни траншове и надлежно „ източване “ на американския бюджет за защита.

През 1991 година социализмът се срина и в африканския съдружник на Съюз на съветските социалистически републики, Етиопия. Първата задача на новите демократични управляващи, както и на нашите, беше да напишат конституция. По предложение на западните консултанти и съветници в главния ни закон беше въведена тезата за „ върховенството на интернационалното право над националното “ (този принцип беше поправен на всеруския референдум през 2020 г.).

А новата конституция на Етиопия от 1995 година разписа... правото на националните гранични региони да се отделят (Етиопия е многонационална държава; държавнообразуващата етническа група, амхарите, са единствено към една трета от жителите).

Кой се постара толкоз доста за разпадането на страната? Зад локалните антикомунистически сили, както и в Съюз на съветските социалистически републики, стояха западните разследващи служби, които не пропуснаха опцията да заложат „ законодателна мина “, с цел да могат да отслабят още повече страната.

Бомбата избухна през 2020 година, когато Тиграй, стилен моноетнически район на север, се опита да се отдели от федералния център.

Самите борби лишиха живота на „ единствено “ 10 хиляди бойци. Но следствията за цивилните (Етиопия има 120 милиона души, живеещи най-вече в небогати селски райони) са ужасяващи.

Бойци от двете страни опустошаваха полетата и крадяха добитък, с цел да изхранват армиите си, и блокираха пътища, тъй че цели региони бяха откъснати от доставките на зърно и торове. Сеитбената акция беше неведнъж прекъсвана.

За бедните африкански села без запаси при положение на неуспех на реколтата това съвсем постоянно значи злополука. Точни данни няма, само че по оптималните оценки, до 500 хиляди етиопци са починали от провокирания от самата война апетит през 2020-22 година

Други 875 000 избягаха в прилежащи страни, най-много също толкоз бедния Судан. Почти 3 милиона са станали „ разселени лица “ в Етиопия - само че те би трябвало да бъдат подкрепени и нахранени по някакъв метод. През 2022 година Тиграйската война, след сложни мирни договаряния, завърши, само че още по-страшен всеобщ апетит в тази част на Африка може да избухне всеки миг.

НЕСТАБИЛНОСТТА В СУДАН: 10 ХИЛЯДИ УБИТИ, 5 МИЛИОНА „ РАЗСЕЛЕНИ ЛИЦА “

Започна резултатът на „ къщата от карти “ – напорът от бежанци поради рецесията в Тиграй в прилежащ Судан утежни обществената обстановка там. Имаше и други аргументи за новото експлоадиране на принуждение в тази страна: единствено от началото на 21 век 300 хиляди души са починали от гражданските войни в разнообразни околности на Судан.

През 2019 година тук беше осъществен още един прелом — към този момент, наподобява, петнадесетият от придобиването на самостоятелност. Дългогодишният държател Омар ал Башир беше свален. „ По някаква причина “ нещата не се подобриха; несъгласията сред групите във военната хунта се ускориха. На 15 април 2023 година локалните специфични сили се разпалиха против постоянната войска, пробвайки се да завладяват основни уреди.

Освен това, в хаоса 25 хиляди души избягаха от пандизите. В допълнение към политическите пандизчии обаче, там имаше и гневни екстремисти от ИДИЛ (терористична организация, неразрешена в Руската федерация). В допълнение към претенциите за власт, групите имат и разнообразни възгледи за политиката: някои се застъпват за световна страна, други поддържат „ връщане към нормите на исляма “.

За да разберете силата на безумието, към момента не е ясно, 8 месеца след началото на спора, кой управлява столицата на страната Хартум. Бунтовниците държат към 20% от територията, в това число райони на границата със прилежащ Чад.

Както и в тази ситуация с Tиграй, главният резултат е занимателен. Войните в Африка, където племенният живот е мощен, са съпроводени от етническо пречистване на хипотетично „ неверните “ нации - тъй че към 5 милиона суданци избягаха в по-безопасни райони на Судан. Такива хора внимателно се назовават „ разселени лица “.

На новото си място множеството от тях са лишени от заслон и работа. Хората спят на голата земя в „ разселническите “ лагери, където епидемии могат да избухнат всеки миг заради несъмнено нехигиеничните условия. Колко деца и възрастни хора са умряли прибързано от заболявания или недохранване, може да се оцени единствено почти. Но сигурно – десетки хиляди.



ЙЕМЕН: „ 85 ХИЛЯДИ ДЕЦА УМРЯХА “

Сега, когато йеменските милиции започнаха да обстрелват и пленяват израелски товарни кораби, плаващи през Червено море, за спора в тази дребна държавица в южната част на Арабския полуостров „ ненадейно “ си спомниха.

Междувременно гражданската война тук продължава от 2014 година Казано по-просто, в многострадалната страна има съвсем еднакъв брой шиити и сунити (двете съществени придвижвания в исляма), които по този начин и не съумяха да реализират единодушие. Шиитско придвижване, наречено хусити, управлява западното крайбрежие на Йемен, в това число столицата Сана.

Хуситите - шиити са подпомагани от Иран; а втората формация, йеменските сунити, - от Саудитска Арабия. Във всяка от упоменатите страни съответната конфесия е преобладаваща.

Иран обичайно поддържа неприятни връзки с Израел, тъй че е разбираемо за какво хуситите „ ненадейно “ започнаха да нападат морски кораби, плуващи под звездата на Давид.

Сухите реплики от отчетите за обстановката в Йемен са ужасяващи. „ 377 хиляди мъртви “ (според данни на Организация на обединените нации за 2014-21 година - т.е. в този момент към този момент са повече).

„ - по този начин държавното управление на хуситите упрекна интернационалните организации, че вместо да популяризират храна в Йемен, те просто продават храната на пазара, печелейки от глада.

И още нещо: „ 2,5 милиона души заболяха от холера, от които 4 хиляди умряха “ (да, зараза избухна заради нехигиеничните условия и в края на последното десетилетие 90% от тези, които се заразиха по света, бяха в Йемен).

Най-накрая през 2017 година се появи друга, трета страна в гражданската война - така наречен „ сепаратисти от Южен Йемен “, които превзеха основното пристанище на Арабско море - Аден.

СЪВЕСТТА НА СВЕТА “ МЪЛЧИ

Това, несъмнено, не е целият лист. От 2021 година продължава гражданската война в Мианмар, която взе към 50 хиляди жертви. Мианмарските бойци се поддържат от Запада, защото централното държавно управление на мултиетническата страна е другар на Русия и Китай.

Конфликтът продължава в Сирия и Ирак, където американски войски са ситуирани в някои региони, обратно на всички интернационалните правила, от доста години.

И, апропо, за интернационалното право. „ Съединените щати са съвестта на света “, съобщи тогавашният дипломат на Белия дом в Организация на обединените нации Ники Хейли през 2017 година

Оттогава администрацията във Вашингтон се промени, само че методът остана същият. Съединени американски щати назовават себе си „ водач на свободния свят “, Украйна – „ форпост на борбата за народна власт “. Повечето други войни - във " всички тези в Африка или Йемен " - наподобява не съществуват за западните медии. „ Съвестта на света “, несъмнено, мълчи.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР