Съединените щати наредиха частична евакуация на посолството си в Нигер

...
Съединените щати наредиха частична евакуация на посолството си в Нигер
Коментари Харесай

САЩ обявиха частична евакуация на посолството си в Нигер

Съединените щати подредиха частична евакуация на посолството си в Нигер след преврата предходната седмица . Стотици непознати жители към този момент са евакуирани от страната, а в неделя френското посолство беше атакувано от протестиращи, предава „ BBC “.

Лидерът на преврата военачалник Абдурахаман Чиани се разгласи против „ всякаква интервенция във вътрешните работи “ на страната. Нигер е забележителен производител на уран и се намира на основен миграционен път към Северна Африка и Средиземноморието.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е разговарял с отстранения президент Мохамед Базум в сряда, разкриха от държавния департамент, добавяйки, че Съединени американски щати са ангажирани с възобновяване на демократично определеното държавно управление на Ниге р. Говорителят Матю Милър съобщи, че макар частичната евакуация посолството на страната в столицата Ниамей ще остане отворено.

„ Оставаме ангажирани на най-високо равнище с народа на Нигер “, сподели той.

Съединени американски щати са главен източник на филантропична помощ и такава за сигурността на Нигер, като по-рано предизвестиха, че превратът може да докара до прекъсване на всякакво съдействие .

Франция , някогашната колониална мощ в Нигер, и Европейският съюз към този момент стопираха финансовата помощ и помощта за развиване. Икономическата общественост на западноафриканските страни /Ecowas/, търговски блок от 15 западноафрикански страни, наложи наказания , които включват прекъсване на всички търговски покупко-продажби с Нигер и заледяване на активите на страната в районната централна банка.

В телевизионно послание в сряда военачалник Чиани разгласи, че новият режим отхвърля „ тези наказания като цяло и отхвърля да се съобщи на всякаква опасност, откъдето и да идва “ . Той дефинира глобите като „ цинични и несправедливи “ и сподели, че задачата им е да „ унизят “ силите за сигурност на Нигер и да създадат страната „ неуправляема “ .

Военни началници от Ecowas се срещнаха в Нигерия през вчерашния ден, с цел да обсъдят допустима военна интервенция , макар че споделиха, че сходно деяние би било „ последна мярка “ . Генерал Чиани, някогашен шеф на президентската защита на Базум, пое властта на 26 юли, заявявайки, че желае да предотврати „ постепенната и неизбежна крах “ на Нигер.

Превратът провокира огромни демонстрации против Франция , която остава главен сътрудник, и в интерес на Русия, чието въздействие в Западна и Централна Африка набъбна през последните години. В неделя стотици протестиращи се събраха пред френското посолство в Ниамей, като някои скандираха „ Да живее Русия “, „ Да живее Путин “ и „ Долу Франция “ . Те подпалиха стените на комплекса на посолството.

Вчера 262 души дойдоха в Париж с евакуационни полети , проведени от френското държавно управление. Полет, проведен от Италия, също кацна в Рим с 87 души на борда.

В обръщението си военачалник Чиани сподели, че французите в Нигер в никакъв случай не са били подлагани и на „ най-малка опасност “.

Нигер, където и Франция, и Съединени американски щати поддържат военни бази, е основен западен съдружник в битката против джихадисткия екстремизъм в Сахел. След като военните водачи в прилежащо Мали избраха да си партнират с съветската наемническа група „ Вагнер “ през 2021 година, Франция реалокира центъра на своите районни интервенции за битка с тероризма в Нигер.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР