Съединените щати изразиха безпокойство от плановете на турския президент Реджеп

...
Съединените щати изразиха безпокойство от плановете на турския президент Реджеп
Коментари Харесай

САЩ са обезпокоени от плановете на Турция за нова операция в Северна Сирия

Съединените щати показаха безпокойствие от проектите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да предприеме нова военна интервенция по южната граница на страната, като обявиха, че всякаква атака в Северна Сирия би подкопала районната непоклатимост и би сложила американските сили в заплаха, съобщи Ройтерс.

"Ние сме надълбоко обезпокоени от информациите и полемиките за възможна увеличена военна интензивност в Северна Сирия и по-специално от нейното влияние върху цивилното население там ", сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Ние признаваме законните опасения на Турция за сигурността по турската южна граница, само че всяка нова атака би подкопала още повече районната непоклатимост и би сложила в заплаха силите на Съединени американски щати и интервенцията на обединението против Ислямска страна ", добави той.

В понеделник Ердоган съобщи, че Анкара в скоро време ще предприеме нови военни интервенции по южните си граници, с цел да сътвори зони за сигурност с дълбочина от 30 км за битка с това, което Турция дефинира като терористични закани от тези райони.

Операцията евентуално ще бъде ориентирана към Северна Сирия, където Турция организира няколко военни интервенции от 2016 година насам за да отслаби подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Турция за въоръжено сирийско поделение на Кюрдската работническа партия (ПКК).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР