Съединените щати искат създаването на държава на терора в Северна

...
Съединените щати искат създаването на държава на терора в Северна
Коментари Харесай

Чавушоглу обвини САЩ, че искат държава на терора в Северна Сирия

Съединените щати желаят основаването на " страна на терора " в Северна Сирия, като поддържат политически и военно разклонението на терористичната организация ПКК, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред „ Хюриет “.

Чавушоглу уточни съществени проблеми в двустранните връзки сред Анкара и Вашингтон, макар че „ те са по-стабилни спрямо предишното “.

Турският външен министър упрекна Съединени американски щати, че не престават да си партнират с „ Народните отряди за отбрана “ (НОЗ), сирийското крило на оповестената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), под предлог за битка с ИДИЛ.

На въпрос дали Съединени американски щати желаят основаването на терористична страна в Сирия, Чавушоглу отговори: " Сто %. НОЗ се пробва да раздели Сирия, а Съединени американски щати ѝ оказват всевъзможен тип поддръжка. Те се пробват да основат терористична страна, а Вашингтон ги образова и им доставя оръжия. "

Съединени американски щати са наясно, че Турция се бори против НОЗ, акцентира Чавушоглу, като изясни, че Вашингтон е неудовлетворен от неотдавнашния ангажимент на Анкара към Дамаск с посредничеството на Москва и Техеран.

" Ангажиментът ни с режима е сериозна опасност против НОЗ. Съединени американски щати не би трябвало да се наскърбяват, само че те към този момент се отдръпнаха от всички платформи, основани за стабилността на Сирия. За тях съществува единствено платформата против ИДИЛ. " - сподели министърът.

Във връзка с връзките със Съединени американски щати Чавушоглу напомни, че е основан стратегически механизъм за решение на проблемите и разговорът е по-стабилен спрямо предишното. Външният министър дефинира продължаващата поддръжка от страна на Съединени американски щати за ПКК и НОЗ като извънредно определяща.

По отношение на договореностите сред Анкара и Дамаск Чавушоглу осведоми, че преди изборите на 14 май ще се организира четиристранна среща на равнище външни министри на двете страни с посредничеството на Русия и Иран.

На въпрос по отношение на настояването на сирийската страна за евакуиране на турските войски Чавушоглу съобщи, че не може да се съгласи на сходно решение.

" Полагаме старания за дълготраен мир и непоклатимост. Има резолюция на Организация на обединените нации и продължаващ развой на политически преход. Нашето евакуиране оттова без довеждане докрай на процеса няма смисъл. Терористичните организации ще запълнят вакуума ", посочи той.

Чавушоглу напомни, че Анкара постоянно е подкрепяла териториалната целокупност на Сирия.

" Но в случай че ние се оттеглим, тогава други ще дойдат да запълнят вакуума. Съединени американски щати към този момент поддържат НОЗ. Ангажиментът ни със Сирия би трябвало да продължи в подтекста на пътната карта. Първо, битката против терора би трябвало да продължи, и второ, политическият развой би трябвало да се реализира. " - съобщи той.

Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации планува политически развой сред режима и опозиционните групи за промени в съществуващата конституция или нейното пренаписване, преди да се стигне до общи избори, които да решат ориста на страната. Сирийският режим блокира този развой.

Друг аспект на уговорката е завръщането на 3,6 милиона сирийски бежанци, които са били приютени в Турция през последното десетилетие, в Сирия, изясни министърът.

„ Незабавното евакуиране на Турция ще сътвори повече проблеми със сигурността на страната “, безапелационен бе Чавушоглу, наблягайки нуждата от завръщането на сирийците в родината им. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР