Шефът на търговията на САЩ призовава за „предсказуема“ бизнес среда в Китай

...
Съединените щати искат да работят с Китай, за да осигурят
Коментари Харесай

Съединените щати искат да работят с Китай, за да осигурят по-„предвидима“ среда за американския бизнес в Шанхай, каза министърът на търговията Джина Раймондо пред служители в икономическата хъб.

Говорейки с шефа на Шанхайската комунистическа партия Чен Джининг на четвъртия ден от пътуването за изграждане на мостове в Китай, Раймондо каза в сряда, че „стабилните икономически отношения са добри за Америка, добри за Китай и добри за света“.

„Икономическите отношения между САЩ и Китай са сред най-значимите в света“, каза тя на Чен.

Раймондо каза на Чен, че очаква с нетърпение разговори за „постигане на по-предсказуема бизнес среда, предвидима регулаторна среда и равни условия за американския бизнес тук, в Шанхай“.

Американски фирми в Китай отдавна се оплакват от това, което те виждат като несправедлива бизнес среда, с ограничена защита на интелектуалната собственост и преференциално третиране, предоставяно на местните конкуренти.

Тези страхове се усложниха тази година от широка репресия срещу американски консултантски фирми, работещи в Китай.

Нов закон срещу шпионажа, който влезе в сила на 1 юли, също изплаши чуждестранни и местни фирми, докато се опитват да разгадаят намеренията на властите и, най-важното, да определят какво е забранено.

На среща във вторник с вицепремиера Хъ Лифенг в Пекин Раймондо повдигна това, което Вашингтон вижда като нечестни търговски практики от страна на Китай, според отчет на Министерството на търговията на САЩ.

Тя също така подчерта „важността на засилването на защитата на търговските тайни за американския бизнес, опериращ в Китай“.

Министърът на търговията е един от редицата висши служители на САЩ, които посетиха Китай през последните месеци – част от усилията на Вашингтон да подобри работните си отношения с най-големия си стратегически съперник.

Раймондо използва пътуването, за да търси по-отворени дискусии с китайците относно ограничителните търговски ограничения и двете страни се споразумяха да създадат работна група, която да изглади списъка с търговски спорове между тях.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР