Съединените щати искат да продължат да не позволяват на турците

...
Съединените щати искат да продължат да не позволяват на турците
Коментари Харесай

Помпейо: САЩ искат да направят така, че турците да не избият кюрдите в Сирия

Съединените щати желаят да продължат да не разрешават на " турците да избият кюрдите " в Сирия след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските бойци от тази страна, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, представен от Франс прес.

" Важното е да създадем по този начин, че турците да не избият кюрдите, да пазиме религиозните малцинства в Сирия, всичко това към момента е част от американската задача ", сподели Помпейо в изявление за консервативния уебсайт Нюзмакс (Newsmax).

Той отхвърли да уточни график за идното евакуиране на американските бойци от Сирия, с цел да не " знаят тъкмо " по кое време ще стане това " враговете " на Съединените щати.

Преди Коледа Тръмп изненадващо разгласи, че ще върне вкъщи наброяващия към 2000 души американски боен контингент в Сирия, защото той е извършил задачата си да победи групировката " Ислямска страна ". Това решение шокира доста съдружници на Съединените щати и докара до оставката на американския министър на защитата Джеймс Матис и на специфичния делегат на Съединени американски щати в антиджихадистката коалиция Брет Макгърк, напомня Франс прес.

Впоследствие Тръмп посочи, че това евакуиране няма да стане " от през днешния ден за на следващия ден ", а ще отнеме " известно време ". Както наподобява, той си е взел записка след апелите да не връща преждевременно американските бойци в Сирия вкъщи, отбелязва Франс прес.

Изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия е опасност по-специално за кюрдските милиции, които са съдружници на Вашингтон в битката против " Ислямска страна ".

Турция не крие желанието си да стартира атака против тях, с цел да предотврати обособяването на ръководена от кюрди територия край нейната граница, защото се притеснява, че това може да ускори сепаратистките настроения измежду личното й кюрдско малцинство.

Междувременно минимум 11 души са били убити при въздушен удар, нанесен от ръководената от Съединените щати коалиция в Източна Сирия, заяви сирийската държавна осведомителна организация САНА, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Всички жертви са от едно семейство. Атаката е била осъществена в село Аш Шафаа, провинция Дейр аз Зур.

Най-малко 1139 цивилни са били убити при въздушни удари, нанесени от обединението в Сирия и Ирак от лятото на 2014 година до края на предходната година, отбелязва ТАСС, цитирайки данни от ежемесечните отчети на обединението, основана за битка против групировката " Ислямска страна ".

На 19 декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че ще изтегли американските войски от Сирия. Той се аргументира, че " Ислямска страна " към този момент е победена и с това единствената причина за тяхното наличие в Сирия е отпаднала, напомня ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР