Съединените щати и Катар постигнаха тихо разбирателство“ да не позволяват

...
Съединените щати и Катар постигнаха тихо разбирателство“ да не позволяват
Коментари Харесай

САЩ и Катар постигат „тихо разбирателство“ да не освобождават 6 милиарда долара, изпратени на Иран засега, каза служител на Министерството на финансите пред демократите от Камарата на представителите

Съединените щати и Катар реализираха „ безшумно съгласие “ да не разрешават на Иран да получи достъп до нито един от 6 милиарда $ в ирански средства, които бяха трансферирани в катарски сметки предишния месец като част от договорка за освобождение на американци, арестувани в Иран за момента, след кървавата офанзива на Хамас против Израел в събота, сподели заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо пред демократите в Камарата на представителите в четвъртък, съгласно източник в стаята.

Адейемо съобщи на законодателите на тази среща, че тези средства няма да бъдат наранени скоро, съгласно различен източник от Конгреса.

Средствата бяха преместени в катарски сметки като част от необятна договорка за обезпечаване на освобождението на петима американци, които Съединени американски щати смятаха за непозволено арестувани в Иран. Имаше двупартийни апели за заледяване на средствата след смъртоносните офанзиви на Хамас в Израел този уикенд.

Представители на администрацията обявиха, че няма директни доказателства, че Иран има директна връзка с офанзивата, само че че Техеран е необятно съизвършител, като се има поради тяхната историческа поддръжка за терористичната група.

Все отново „ тихото схващане “ да не се реалокират парите тъкмо в този момент наподобява значително алегорично, поради строгите ограничавания, които към този момент бяха обвързани с фондовете.

Нито едно от средствата не е „ изразходвано или налично по какъвто и да било метод от Иран “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на конференция в четвъртък в Тел Авив.

Блинкен не удостовери, че е реализирано „ безшумно съгласие “, само че даде да се разбере, че Съединени американски щати могат да замразят средствата.

„ Имаме непоколебим контрол върху средствата и си резервираме правото да ги замразяваме “, сподели Блинкен.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност, отхвърли да обясни каквото и да е ново съглашение по отношение на средствата.

„ Все още стои в катарската банка, всичко. Всяка стотинка от това “, сподели той пред кореспонденти в Белия дом в четвъртък. „ Нито една от тези пари не е изразходвана и нямам актуализации за даване. “

На Иран щеше да бъде позволено да употребява парите единствено за съответни филантропични търговски транзакции и утвърждението на тези транзакции щеше да бъде строго следено от държавното управление на Съединени американски щати. Процесът, с цел да може Иран да изразходва средствата, се очакваше да отнеме месеци, в случай че не и години.

„ Като се има поради вложената дължима грижа и сложността на това, което би трябвало да бъдат характерни филантропични транзакции през този канал, ще отнеме доста месеци на Иран да похарчи тези пари “, сподели почитан чиновник на Държавния департамент пред CNN в събота. „ И както сме казвали доста пъти, той може да се употребява единствено за закупуване на храна, медикаменти, медицински произведения и селскостопански артикули за народа на Иран. Месечен цикъл. "

„ Все отново не е елементарно да се получат средствата, това е дълъг развой “, сподели различен източник, осведомен с полемиките.

CNN заяви в сряда, че Съединени американски щати са събрали съответни разследващи данни, които допускат, че висши ирански държавни чиновници са били сюрпризирани от съботната офанзива, съгласно голям брой източници, осведомени с разузнаването.

Съществуването на разузнаването сложи под подозрение концепцията, че Иран е взел участие директно в планирането, обезпечаването на запаси или утвърждението на интервенцията, споделиха източници.

Източниците подчертаха, че разследващата общественост на Съединени американски щати не е подготвена да стигне до цялостно умозаключение дали Техеран е бил директно забъркан в подготовката на офанзивата. Те не престават да търсят доказателства за присъединяване на Иран, което изненада както Израел, по този начин и Съединените щати.

В сряда координаторът по стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели пред Jim Sciutto на Max от CNN, че Съединени американски щати нямат разследваща информация, която да допуска, че Иран е бил „ авансово информиран или е взел участие в някое от планирането, обезпечаването на запаси или даже управлението на интервенцията “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР