Съдийската колегия повдигна темата за оставката на председателя на Върховния

...
Съдийската колегия повдигна темата за оставката на председателя на Върховния
Коментари Харесай

ВСС намекна за оставка на Панов

Съдийската гилдия повдигна тематиката за оставката на ръководителя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, който излезе с позиция по към момента висящото дело " Полфрийман ". Мнозинството от съдиите във Висшия правосъден съвет намират за неприемлив опита му да повлияе върху изхода на към момента висящото дело за предварителното освобождение на австралиеца Полфрийман.

След като през вчерашния ден държанието му, което е невиждано съгласно множеството членове на съдийската гилдия, стана предмет на спор на съвещанието на магистратите, през днешния ден към този момент съдийската гилдия излезе с публична позиция, оповестена на уеб страницата на Висшия правосъден съвет /ВСС/. Тя е подписана от 10 от всички 14 членове на колегията.

Сред четиримата неподписали позицията, критикуваща Панов, са самият началник на Върховен касационен съд и съдийките Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Всички останали съдии от Висш съдебен съвет застават зад мнението, че е неприемливо " ангажирането на правосъдната институция и използването й като естрада за изложение на персонално мнение " от началник на който и да е съд, камо ли от страна на ръководителя на Върховен касационен съд.

" Призиви и внушения по провесен пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните правила, настоящи за тях ", е споделя още в позицията на Съдийската гилдия. " Обръщението на ръководителя на Върховен касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е предоставено разглеждането на делото, е невиждана и откровена интервенция в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изказване за бърз и мечтан излаз от делото, което съставлява неприемлив опит за въздействие ", установяват възмутените съдии от Висш съдебен съвет.

" Призоваваме ръководителя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест ", приключва позицията на Съдийската гилдия, която може да се прочете на уеб страницата на Висш съдебен съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР