Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от
Коментари Харесай

Спор в съдебния съвет по какви критерии да се раздават бонусите в спецсъда

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще изиска от Народното събрание пояснение на наредбата в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с която се дават спомагателни хонорари на профилираните съдии в размер от до 6 съществени заплати.

Колегията отсрочи разглеждането на разпоредбите за установяване на самостоятелна оценка на активността на спецмагистратите, въз основа на която да получават в допълнение материално стимулиране, като реши да образува нова работна група, която да ги преработи, заяви lex.bg.

Искането за пояснение до законодателя се наложи поради спор по кой аршин би трябвало да се прави оценка работата на магистратите, с цел да получат бонус. Според част от съдийската гилдия това би трябвало да зависи от степента на натовареност, въпреки че не е планувано в плана за разпоредбите, показани през днешния ден.

Според други членове на колегията наредбата е задоволително ясна и става дума за две разнообразни хипотези – на едни магистрати се дават
бонуси съгласно натовареността, а на тези в профилираното правораздаване на съображение, че работят там и след самостоятелна оценка на резултатите от активността им.

Основният проблем на предлагането е, че залага най-вече количествени, а не качествени критерии. Предложена е точкова система за оценяване, като максимумът за редовите съдии е 80 точки, а за ръководителите – 90 точки.

Заради това ще се изиска пояснение от законодателя - дали спомагателните хонорари за спецмагистратите се дефинират съгласно степента на натовареност и какво се има поради под понятието " самостоятелна оценка на резултатите от активността " на съдиите. Междувременно до момента в който чакат разясненията ще доизработят разпоредбите.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възрази против методологията, по която би трябвало да бъдат поощрявани съдиите. По думите му, до момента в който в прокуратурата е по-ясно кой обвинител е постигнал по-добри резултати и триумф с неоправдателна присъда, това не може да се приложи по същия метод и по отношение на съдиите, които са съдия в разногласието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР