Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Правила и мерки

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Правила и мерки
Коментари Харесай

ВСС прие правила за работа на съдилищата в условията на пандемия

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет одобри Правила и ограничения за работа на съдилищата в изискванията на пандемия. Те са направени от членове на съвета, след извършено посредством видеоконференция разискване с административните ръководители на апелативните съдилища, оповестиха от Висш съдебен съвет.
Съдийската гилдия е получила конфиденциален документ от Съединени американски щати за арбитър Андон Миталов Той е първият българин със възбрана да влиза в Америка
Документът урежда еднопосочно придвижване в правосъдните здания, режим на достъп на страните по каузи до правосъдни съвещания и деловодства, както и на жители, ползващи административни услуги.

Предвидени са ограничения за застраховане на разглеждането на плануваните каузи в правосъдна зала и посредством видеоконферентна връзка, както и отдалечена работа на съдии и правосъдни чиновници, които не са дежурни и задължени да участват физически в правосъдната постройка.

Въвежда се основаване на електронен указател на каузи, отсрочени по справедливи аргументи след координиране сред съдията и административния началник на съда, който ще бъде докладван ежемесечно на Висш съдебен съвет.

При правене на атестациите на съдиите от помощните атестационни комисии и при преценка спазването на периода на правене на правосъдните актове, ще се преценява срочността и експедитивността при работа в интервала на изключителното състояние, както и възможното закъснение на съдопроизводствените дейности вследствие на приложението на актуалните ограничения. Акцент в тях са използването на електронно приканване и връчване на правосъдни бумаги, и разглеждането на каузи посредством интернет платформи, както и уговорките на Висш съдебен съвет за застраховане на тези действия.

Набелязани са характерни ограничения за обезпечаване на публичността на правосъдните съвещания и активността на съдилищата като правене на ежедневни подробни информации за делата с публичен интерес, изказвания на чиновниците от „ Връзки с обществеността “ или различен акредитиран чиновник и други.

Съдийската гилдия планува образуване на медийна акция за поощряване използването на електронните услуги и електронното правораздаване, предоставяни от съдилищата, и друга за разпространение на метода на поетапно нормализиране на работата на съдилищата.
Боян Магдалинчев: Лозан Панов постоянно се пробва да бяга от отговорност След 13 май правосъдната система ще стартира да действа в цялостен размер, твърди представляващият Висш съдебен съвет
Указва се заложените в годишните стратегии на съдилищата мероприятия и общите събрания да се организират посредством видеоконферентни връзки, и се предизвикват магистратите и правосъдните чиновници да употребяват отдалечени форми на образования.

Мерките за работа на съдилищата и предложенията за законодателни промени са съобразени с получените писмени мнения от всички апелативни съдилища, от административните съдилища, от окръжни и районни съдилища. В хода на съвещанието на Съдийската гилдия са получени и взети поради рекомендации за опазване на здравето на съдиите и правосъдните чиновници от основния държавен здравен контрольор доцент доктор, д. м. Ангел Кунчев.

Предложения за административни и организационни ограничения, ориентирани към възобновяване на естествената работа на съдилищата след 13 май 2020 година са предоставени от група юристи от Софийска адвокатска гилдия. Такива са получени от Висшия адвокатски съвет, и от Сдружение с нестопанска цел „ Електронна национална адвокатска платформа за съдействие “.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 023 33 95 476 Света 4 324 847 72 557 291 728 1 571 085 Заразени* Нови Починали България 2 023 33 95 Света 4 324 847 72 557 291 728
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР