Съдията в бразилския върховен съд Александър де Мораеш започна разследване

...
Съдията в бразилския върховен съд Александър де Мораеш започна разследване
Коментари Харесай

Бразилски съдия започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието

Съдията в бразилския висш съд Александър де Мораеш стартира следствие против Илон Мъск за възпрепятстване на правораздаването, обвързвано с неговата обществена платформа „ Екс “, заяви Ройтерс, като се базира на документи на съда.

Мъск оспорва решение на Мораеш, с което се разпорежда „ Екс “ да блокира избрани профили.

По-рано в неделя Мъск написа, че „ Екс “ ще вдигне рестриктивните мерки върху профилите с аргумента, че са противоконституционни, написа Българска телеграфна агенция.

Нито Мъск, нито бразилските управляващи са разкрили до момента за кои профили има издадено предписание за блокирането им. Мораеш проверява „ цифрови милиции “, упреквани в разпространяването на подправени вести и послания на ненавист по време на ръководството на някогашния президент Жаир Болсонаро. Съдията води следствие и на хипотетичен опит за прелом от страна на Болсонаро.

В събота в обява в „ Екс “ Мъск упрекна Мораеш в „ неприкрито и неведнъж “ изменничество към конституцията и народа на Бразилия. „ Този арбитър наложи големи санкции, заплаши наши чиновници с арест и прекъсна достъпа до „ Екс “ в Бразилия. В резултат ние евентуално ще изгубим всичките си доходи от Бразилия и ще се наложи да затворим офиса си там. Но правилата са по-важни от облагата “, написа Мъск.

Милиардерът се зарече да оспори по правосъден път разпореждането за блокиране на профили в „ Екс “.

Мораеш отвърна в неделя, като прибави Мъск към следствието, което води по въпроса за подправените вести в обществените медии, и стартира процедура за възпрепятстване на правораздаването.

В изказване съдията съобщи, че в случай че „ Екс “ не се съобрази със правосъдното предписание да блокира профилите, ще бъде санкционирана с равностойността на 19 740 $ дневно.

Лявото държавно управление на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва изрече поддръжка за Мораеш.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР