Съдия по делото за стрелба в училище в Мичиган ще реши дали Итън Кръмбли може да бъде изправен пред доживотен затвор без право на замяна

...
Съдия трябва да се произнесе на 29 септември дали стрелецът
Коментари Харесай

Съдия трябва да се произнесе на 29 септември дали стрелецът от гимназията в Оксфорд Итън Кръмбли може да бъде осъден на доживотен затвор без замяна, най-суровото наказание, което се предлага в Мичиган.

Кръмбли, който сега е на 17 години, се призна за виновен по едно обвинение за тероризъм, причиняващ смърт, четири обвинения за убийство от първа степен и 19 други обвинения, свързани със стрелбата през ноември 2021 г. в Оксфордската гимназия. Той застреля четирима ученици и рани други седем души, когато беше на 15 години.

В продължение на четири дни прокурорите от окръг Оукланд и защитният екип на стрелеца представиха свидетелски показания и доказателства на изслушването на Милър, изисквано от закона, когато прокурорите искат доживотна присъда за непълнолетен обвиняем. Съдията от окръг Оукланд Куаме Роу сега ще определи дали прокурорите са изпълнили тежестта си да докажат, че доживотната присъда е пропорционална присъда за Кръмбли.

Роу каза, че ще издаде решението си по време на дистанционно изслушване в Zoom. Съдията също насрочи присъдата на Кръмбли за 8 декември. Жертвите на стрелбата ще дадат изявления за въздействието на изслушването преди произнасянето на присъдата на съдията.

В заключителните си аргументи в петък прокурорът на окръг Оукланд Карън Макдоналд каза пред съда, че първоначално се е борила по въпроса, но в крайна сметка е решила, че тийнейджърът трябва да бъде един от редките непълнолетни, които получават най-тежкото наказание в щата.

Итън Кръмбли седи в съда, четвъртък, 27 юли 2023 г., в Понтиак, Мичиган. Съдията от окръг Оукланд Кваме Роу изслушва доказателства от четвъртък, за да му помогне да реши дали Кръмбли, тийнейджърът, който уби четирима ученици и рани шестима други и учител през ноември 2021 г. в Оксфордската гимназия трябва да бъде осъден на затвор без възможност за замяна. (AP Photo/Carlos Osorio) Итън Кръмбли седи в съда, четвъртък, 27 юли 2023 г., в Понтиак, Мичиган. Съдията от окръг Оукланд Кваме Роу изслушва доказателства от четвъртък, за да му помогне да реши дали Кръмбли, тийнейджърът, който уби четирима ученици и рани шестима други и учител през ноември 2021 г. в Оксфордската гимназия трябва да бъде осъден на затвор без възможност за замяна. (AP Photo/Carlos Osorio) Карлос Осорио/AP

„Научих, че никога не е имало престъпление или нарушител като този, не само в нашия щат, но и в нашата страна“, каза тя. „Това е човек, който уби четирима свои съученици единствено за удоволствието да убива и да увеличи броя на труповете, за да се опита да стане известен. Не беше импулсивно и техният експерт дори го признава.“

Прокурорите посочиха предумишлеността на нападението от Кръмбли като причина той да получи доживотна присъда. Те пуснаха аудио съобщения в съда, в които тийнейджърът каза: „Аз ще бъда следващият училищен стрелец“ и че той „ще се забавлява толкова много“.

„Ще вървя зад някого и ще изстрелям куршум в черепа му. И това е първата жертва“, каза той в звуковото съобщение. „Ще открия огън по всички в коридора... Ще се опитам да ударя колкото се може повече хора. Ще презаредя и ще намеря хора, които се крият. Искам да им дам урок как грешат, как им промиват мозъците.“

Адвокатът на защитата Полет Лофтин поиска от съдията да вземе предвид смекчаващите обстоятелства в полза на присъда затвор с право на условно освобождаване, като трудния му домашен живот и игнорирани молби към родителите му за лечение на психичното здраве. Лофтин умолява съда да даде шанс на Кръмбли да бъде реабилитиран и да позволи на комисия за условно освобождаване да определи напредъка му след години.

„Молим ви да дадете шанс на Итън да покаже на този съд и да покаже на общността си, че ще направи добри неща с времето си, че когато застане пред комисията за условно освобождаване, ще има само положителни неща за обсъждане“, каза адвокатът на защитата. „Отхвърлянето на предложението и даване на срок от години не е автоматично изтичане. Това е да поставиш топката в негово поле и да позволиш на някой друг да вземе решението, когато има тези десетилетия записи. Всеки може да бъде реабилитиран.”

Проучването е подложено на родителите на Кръмбли, които се пледираха за невинни по четири обвинения в непредумишлено убийство, всяко за ролята им в стрелбата. Прокурорите в техния случай твърдят, че Дженифър и Джеймс Кръмбли са пренебрегнали признаците за влошено психично здраве на сина си и са закупили пистолет въпреки признаците, че той е заплаха. Джеймс Кръмбли е купил пистолета, който синът му е използвал при стрелбата, само четири дни преди вилнята, според прокурорите.

Макдоналд каза, че изпитва състрадание към Кръмбли, за когото смята, че има небрежни родители, но каза, че това не надвишава въздействието на фаталното му буйство и други фактори.

Дженифър Кръмбли (L) и нейният съпруг Джеймс Кръмбли (R) се явяват в 6-ти окръжен съд за тяхното предварително изслушване на 22 март 2022 г. в Понтиак, Мичиган. (Снимка от Bill Pugliano/Getty Images) Дженифър Кръмбли (вляво) и нейният съпруг Джеймс Кръмбли (вдясно) се явяват в 6-ти окръжен съд за тяхното предварително изслушване на 22 март 2022 г. в Понтиак, Мичиган. (Снимка от Бил Пулиано/Гети изображения) Бил Пулиано/Гети изображения/ФАЙЛ

„Трябва да се справим с тъмнината и насилието и трябва да приемем, че се е случило“, каза тя. „Можем също да кажем, че ни се иска той да има по-добро възпитание. Но няма да пренебрегваме фактите. И фактите са, че той имаше избор. Той имаше много възможности. Той е заговорничил, планирал е, не е показал нито един от смекчаващите обстоятелства и доказателствата, които виждате в стотици други случаи на живот без замяна на непълнолетни.

Макдоналд също посочи експертни показания за психическото състояние на стрелеца. Експертът по съдебна психиатрия д-р Лиза Анакер свидетелства по-рано през деня, че е установила, че Кръмбли не отговаря на законовата дефиниция за психично заболяване, когато е оценила записите и го интервюирала.

Прокурорът също напомни на съда, че Кръмбли се е признал за виновен в тероризъм за масовата стрелба в бившата му гимназия.

„Животът му ще бъде пощаден точно както той искаше. Той може да продължи да гледа как страдат жертвите му, но може да го направи от място, където жертвите никога няма да трябва да живеят в страх, че ще се изправят отново срещу него или че той ще го направи отново на някой друг“, каза Макдоналд. „И дори ако подсъдимият се промени и намери мир и някакъв смисъл в живота си отвъд мъченията и убийствата, това не означава, че той някога ще получи правото да живее свободен и сред нас.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР