ProPublica: Кларънс Томас присъства на донорски събития на мрежата на Кох

...
Съдия Кларънс Томас присъства на частна вечеря през 2018 г.
Коментари Харесай

Съдия Кларънс Томас присъства на частна вечеря през 2018 г. по време на зимна донорска среща на върха на мрежата Кох, политическата организация, основана от милиардерите либертарианци Чарлз и Дейвид Кох, съобщи ProPublica в петък.

Томас е присъствал на дарителски събития на Кох най-малко два пъти през годините, според интервюта с трима бивши служители на мрежата на Кох и един основен донор, проведени от ProPublica. Служителите казаха на изхода, че правосъдието е внесено с надеждата, че „такъв достъп ще насърчи дарителите да продължат да дават“.

Докладът, последният от поредица от ProPublica, която разкри близките връзки между Томас и консервативните интереси, вероятно отново ще предизвика въпроси относно етиката на Томас, особено като се има предвид случайната подкрепа на мрежата Кох за съдебни спорове пред Върховния съд.

Томас пристигна за вечерята през 2018 г. с реактивен самолет Gulfstream G200, въпреки че говорител на мрежата Koch каза на изхода, че мрежата не е платила за частния самолет и това не е разкрито във формулярите му за финансова информация за тази година.

Говорител на мрежата на Кох каза на ProPublica, че Томас не е присъствал за разговори за набиране на средства. В изявление за CNN говорител каза: „Идеята, че посещаването на няколко събития за рекламиране на книга или даване на забележки за вечеря, както правят всички съдии, може по някакъв начин да бъде неправомерно влияние, просто не издържа вода.“

Томас не отговори на искане за коментар на ProPublica. CNN се обърна към Върховния съд за коментар.

Историята ще повдигне нови въпроси, които тормозят Върховния съд от месеци, тъй като критиците, включително демократите в Конгреса, твърдят, че съдиите се нуждаят от кодекс на поведение, който да се прилага специално за висшия съд. Съдиите доброволно следват етичните разпоредби, написани за съдиите от по-долни инстанции.

В допълнение, това идва, когато съдиите са готови да изслушат голямо дело този срок, Loper Bright Enterprises, Inc. срещу Raimondo, заведено от група рибари със съвети, предоставени от свързана с Кох организация. Случаят може значително да намали силата на федералните агенции и да повлияе на всичко от начина, по който правителството се занимава с въпроси като изменението на климата, общественото здраве и имиграцията. Консерваторите отдавна се стремят да овладеят регулаторните органи, твърдейки, че Вашингтон има твърде голям контрол върху американския бизнес и живота на хората. Съдът се съгласи директно да разгледа дали трябва да отмени дело от 1984 г., наречено Chevron U.S.A., Inc. срещу Съвета за защита на природните ресурси, Inc.

 Асоциираният съдия от Върховния съд на САЩ Кларънс Томас позира за официалната снимка във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 7 октомври 2022 г. Асоциираният съдия от Върховния съд на САЩ Кларънс Томас позира за официалната снимка във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 7 октомври 2022 г. Оливие Дулиери/AFP/Getty Images

Говорител на група, свързана с Кох, каза пред ProPublica, че Loper е „случай, целящ да възстанови един от основните принципи на нашата демокрация: че Конгресът, а не административната агенция, създава законите“.

Критиците обаче казват, че финансираните от Кох групи отдавна са се прицелили в прецедента на Върховния съд, който е заложен на карта в случая.

„Най-новото разследване на ProPublica хвърля нова светлина върху дълбоките и дълги връзки на съдия Кларънс Томас с милиардерите Чарлз Кох и Харлан Кроу и как той превърна публичната си длъжност в средство за луксозни пътувания и достъп до клубове, които малцина могат да си позволят“, каза Лиза Грейвс , който ръководи прогресивната наблюдателна група True North Research.

„Но повече от това, ние знаем, че неговите благодетели финансират екстремна програма за преработване на нашите закони, за да отговарят на техните интереси, включително дългогодишната антипатия на Кох към уважението на Chevron към експертизата на агенцията, почти 40-годишен правен прецедент на Върховния съд обмисля обръщане и унищожаване“, каза тя.

ProPublica по-рано е съобщавала за луксозни пътувания, финансирани от богати приятели, които често остават незабелязани във формулярите за финансова информация на правосъдието. Той включва пищни пътувания и разходки с частни самолети, финансирани от мегадарителя на Републиканската партия Харлан Кроу. Кроу също плаща за частното обучение на внука на Томас, който той помага да отгледа. По-рано тази година Томас промени формулярите си за финансова информация, за да отрази частна сделка за недвижими имоти между Томас, членовете на семейството му и Кроу, свързана с къщата, в която живее майката на Томас.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР