Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ потвърди днес

...
Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ потвърди днес
Коментари Харесай

САЩ потвърди автентичността на изтеклата в медиите чернова на решение, отменящо правото на аборт

Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на Съединени американски щати удостовери през днешния ден достоверността на изтеклата в медиите чернова на решение, от която стана ясно, че най-висшата правосъдна инстанция в Съединените щати може би има намерение да анулира знаково решение по делото Роу против Уейд от 1973 година, с което абортът се легализира в цялата страна, съобщи Асошиейтед прес.

Според документа в деветчленния Върховен съд, в който консерваторите имат шестима представители, е налице болшинство за анулиране на конституционното право на аборт.

Съдия Робърт посочи, че не е взето дефинитивно решение.

Той подреди следствие на, по думите му, " жестоко нарушение на доверието ". Целта е да бъде открит " източникът на приключването " на информацията.

В първи обществен коментар на представител на Върховния съд след публикуването на черновата късно нощес, Робъртс съобщи през днешния ден: " Въпреки че разказаният във вчерашните известия документ е достоверен, той не съставлява решение на съда по случая или окончателната позиция на някой от неговите членове. "

Вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис разкритикува проекторешението. " Правата на всички американци са изложени на риск ", сподели тя, представена от Ройтерс.

По-рано през днешния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че не знае дали изтеклата чернова на решение на Върховния съд за анулация на конституционното право на аборт е същинска и финален вид, само че изрази готовността на своята администрация да отбрани правото на аборт.

" Вярвам, че правото на дамата да избира е фундаментално ", сподели Байдън. Той добави, че в случай че решението по делото Роу против Уейд от 1973 година бъде анулирано, американските управляващи ще би трябвало да пазят избора на дамите дали да родят, а на междинните избори за Конгрес през ноември гласоподавателите би трябвало да гласоподават за претенденти, подкрепящи правото на аборт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР