Съдиите по вписванията влязоха в спор с управляващите заради преходните

...
Съдиите по вписванията влязоха в спор с управляващите заради преходните
Коментари Харесай

Разгорещен спор за Закона за бюджета в правната комисия

Съдиите по вписванията влязоха в спор с ръководещите поради преходните и заключителните разпореждания в Закона за държавния бюджет. С тях съдиите по вписванията се заличават и вписването на нотариални покупко-продажби с парцели става от съдебно-охранително в административно произвеждане.

Текстовете бяха атакувани и от Екатерина Захариева от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили на съвещанието на парламентарната правна комисия, съобщи Българска национална телевизия.

Ива Митева от " ИТН " съобщи, че няма да поддържат преходни и заключителни разпореждания, които не касаят бюджета и изрази противоречие със заличаването на съдиите по вписванията.

Председателят на правната комисия Милен Матеев сподели, че казусът ще бъде решен сред първо и второ четене на Закона за бюджет 2022.

Смятаме, че измененията са обилни и имат потребност от обособена законодателна наредба. Както и от повече време за публично разискване и чуване на мненията на всички наранени от тази промяна страни. Така че нашето предложение, което ние се ангажираме ние да създадем сред двете гласувания на Закона за държавен бюджет за 2022 година тези параграфи да отпаднат от преходните и заключителните разпореждания на Закона, сподели ръководителят на парламентарната комисия по Конституционни и правни въпроси.

Основното, което ни тормози, че едно произвеждане със 100 годишна история се трансформира с лека ръка. Освен всичко останало, това е правосъдно - охранително произвеждане, което се развива по Граждански процесуален кодекс. Това произвеждане не може просто ей по този начин да бъде превърнато в административно въобще без публично разискване и диспути. Без позицията на нашата асоциация и всички заинтригувани гилдии, съобщи Десислава Михайлова, ръководител на Асоциацията на съдиите по вписванията.

Припомняме, че в четвъртък ръководителят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров сигнализира, че Законът за държавния бюджет е координиран без данни за корупционен риск. В Народно събрание е импортиран законопроект, който съдържа 106 параграфа. Съгласуваният в комисията е със 17 параграфа. Това са 89 несъгласувани разпореждания, сподели Цацаров. Основно те са в преходните и заключителни разпореждания към закона.

В измененията се планува и основаване на Държавна организация по вписванията към Министерски съвет, която да сплоти Агенция по вписвания, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ и Централния указател за особените залози.

Сред 89-те нови параграфа Цацаров открои и други, които антикорупционната комисия не е съгласувала и при по-ранен проектозакон – опцията правни адвокатски фирми да реализират процесуално посланичество вместо държавните юрисконсулти без процедура по Закон за обществените поръчки.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР