Съдиите от петчленния състав на Върховния касационен съд (ВКС) не

...
Съдиите от петчленния състав на Върховния касационен съд (ВКС) не
Коментари Харесай

До месец ВКС решава за ново дело за полицаите, осъдени за смъртта на Чората

Съдиите от петчленния състав на Върховния касационен съд (ВКС) не пуснаха на независимост някогашните служители на реда , упрекнати за гибелта на Ангел Димитров - Чората, написа " 24 часа ".

В началото на съвещанието петимата някогашни чиновници на реда подадоха поредна молба да се спре осъществяването на наказването. Според магистратите, няма нови условия, които да трансформират предходните им решения .

Преди седмици основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Върховен касационен съд обновяване на делото. В отговор на днешното съвещание съдиите обявиха, че ще се произнесат след заседание. Срокът за осъществяване на такова съвещание е едномесечен .

От гибелта на Чората минаха към този момент 14 години. През този интервал петимата някогашни служители на реда - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха както осъждани на разнообразни години затвор, по този начин и признавани за почтени.

" 14 години поносим петното, че сме убийци, тъй като имаме вяра в родината си и правораздаването. Дори хората в пандиза споделят: Вашето място не е тук ", сподели някогашният антимафиот Мирослав Писов .

Петимата някогашни служители на реда са в пандиза в Бобов дол от средата на април 2019 година. Те получиха 7 години затвор за гибелта на Чората, който умря през ноември 2005 година по време на акция " Респект ".

Първоначалната версия е, че той е умрял от скъсана аорта, по-късно от асфикция , а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му контузии. В своето ревю основният прокурор Сотир Цацаров изяснява, че контузиите не са такива, че да причинят гибел.

" Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със гибелта му. В задната част на тялото няма разказани увреждания ", съобщи адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

Защитникът на Борис Механджийски - юрист и зам.-председател на 44-то национално заседание Явор Нотев счита, че съдът не е разполагал с доказателства , с цел да дефинира авторството на действието. За да го преодолее е нарушил закона. Според него не е съществено и петимата да са съдействали за гибелта на Чората.

Самият Механджийски сподели, че е изпълнявал нареждания, а самият той е имал белези от съпротивата на Ангел Димитров - Чората.

По думите на различен наказан - Иво Иванов, в случай че е имало доказателства, че те са направили нещо, делото е щяло да бъде решено доста бързо - за месец-два.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР