Съдиите не избраха свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Съдиите не избраха свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Съдиите не избраха свои представители във ВСС

Съдиите не избраха свои представители във Висшия правосъден съвет (ВСС) на първия тур, състоял се през днешния ден. До този резултат стигна изборната комисия след над 3-часово броене на хартиените бюлетини, данните от които бяха прибавени към електронното гласоподаване, завършило в 18.00 часа.

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на Висш съдебен съвет от професионалната квота на съдиите. Право на присъединяване в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са декларирали електронно отдалечено гласоподаване през интернет.

Нито един от 15-те претенденти не събра 50 % от действителните гласове. Затова утре ще има балотаж, печеливши ще са шестимата с най-вече гласове. 

От бюлетините през днешния ден шестимата с най-висока поддръжка са ръководителят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, ръководителят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и ръководителят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

По данни за електронното гласоподаване, 68.5 на 100 от съдиите са подали гласа си отдалечено. Посредством осведомителната системата за електронно гласоподаване през интернет своя избор са упражнили 1296 съдии от 1892 декларирали предпочитание за отдалечено гласоподаване. С хартиени бюлетини са дали своят вот 146 съдии, като изборната интензивност е 47,87 на 100. 

Невалидните бюлетини са осем.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР