Криминалистичен одит на Ливанската централна банка разкрива неправомерно поведение и „нелегитимни“ комисионни

...
Съдебномедицински одит на Ливанската централна банка от базирана в Ню
Коментари Харесай

Съдебномедицински одит на Ливанската централна банка от базирана в Ню Йорк компания разкри дългогодишно неправомерно поведение от страна на банката бивш гуверньор и 111 милиона долара в „нелегитимни комисионни“.

От BASSEM MROUE Associated Press, 11 август 2023 г., 13:39 ч.

БЕЙРУТ -- Съдебна проверка на централната банка на Ливан от базирана в Ню Йорк компания разкри дългогодишно лошо поведение от страна на бившия управител на банката и 111 милиона долара „нелегитимни комисионни“, според доклад на компанията.

Това е най-новата глава от сагата на бившия управител на централната банка на Ливан Риад Саламех, 73-годишен, който приключи 30-годишната си кариера като управител миналия месец под облака на разследване и обвинение за икономическия срив на страната му.

Копие от документа от 331 страници на Алварес и Марсал, видян от Асошиейтед прес, беше предадено на парламента в петък. Одитът беше сред ключовите искания на международната общност и Международния валутен фонд, които през годините все повече губеха доверие в засегнатия от кризата Ливан.

Правителството на Ливан и Alvarez & Marsal подписаха договор през септември 2021 г., но впоследствие одитът се спря. Обхваща периода между 2015 и 2020 г.; Икономическият срив на Ливан започна през октомври 2019 г.

Alvarez & Marsal заявиха, че „отказът на централната банка да предостави директен достъп до своите системи и да позволи извършването на работа“ по нейните помещенията „значително забавиха и забавиха“ одита.

Докладът в един раздел се фокусира, наред с други неща, върху практиката на така наречения финансов инженеринг, която започна през 2015 г. и беше използвана от централната банка, за да позволи на местните кредиторите да привлекат доларови депозити от чужбина и след това да насърчат банките да депозират доларите в централната банка. В замяна на заемодателите бяха дадени лихвени проценти, по-високи от международните пазарни проценти.

„Финансовият инженеринг струваше скъпо“, се казва в доклада.

Недостигът на чуждестранна валута на централната банка нарасна драстично от излишък от 7,2 милиарда долара в края на 2015 г. до недостиг от 50,7 милиарда долара в края на 2020 г. В доклада се казва, че това се дължи на 119% увеличение на депозитите, деноминирани в чуждестранна валута, подхранвани от централната банка.

В четвъртък Съединените щати, Обединеното кралство и Канада наложи санкции на Саламе и шепа негови близки роднини и сътрудници заради обвинения в корупция.

Също така Франция, Германия и Люксембург разследват Саламе и няколко близки сътрудници за предполагаеми финансови престъпления, включително незаконно обогатяване и пране на 330 милиона долара. Париж и Берлин издадоха известия на Интерпол за Саламе през май. Ливан обаче не предава своите граждани на чужди държави.

Докладът също така подчертава нелегитимните комисионни през периода 2015-2020 г., възлизащи на общо 111 милиона долара, и каза, че изглеждаше схема, която се разследва от ливански и международни прокурори - очевидно споменаване на брата на бившия губернатор, Раджа Саламе.

Разпространени са доклади, че Ливанската централна банка е наела Forry Associates Ltd., брокерска фирма, собственост на Раджа Саламе, за да се справи с продажбите на държавни облигации, от които фирмата е получила $330 милиони комисионни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР