Съдебно решение обезсмисля въведените в Закона за защита на потребителите

...
Съдебно решение обезсмисля въведените в Закона за защита на потребителите
Коментари Харесай

Член на Музикаутор се оплака от съда и предупреди за фаворизиране на производители на детски играчки

Съдебно решение обезсмисля въведените в Закона за отбрана на потребителите условия за етикетите върху стоките. Това е изключително значимо, когато става въпрос за неуместно наличие, което директно визира децата, да вземем за пример играчки с музика, чиито текстове не са съобразени с възрастта. Това твърди свое публично известие " Музикаутор ".
Че има такава неуместна правосъдна процедура твърди Доно Цветков – член на сдружението, композитор и създател на една от най-слушаните детски песнички " Ало, ало, слънчице ", която беше включена в публикувана в комерсиалната мрежа играчка без негово единодушие. Според него, съдът споделя, че потребителите са тези, които следва да потвърдят, че написаното на етикета е правилно.
Какво значи това? Ако една играчка, да вземем за пример, съдържа неуместно за деца наличие, то потребителят може да потърси правата си, като се свърже с посочения на етикета производител или вносител . Достатъчно е той да възрази, че информацията не е вярна, и за потребителя остава тежестта да потвърди, че маркираната върху стоката компания е действителният производител/вносител. Това на процедура значи събиране на доказателства, следени напълно от компанията, да вземем за пример – кой отпечатва информацията върху етикетите, кой опакова стоките, къде и по какъв начин се наблюдава придвижването на играчките в комерсиалната мрежа и така нататък, изяснява Цветков.
Възможен е и сюжет, при който компанията отхвърля да продава съответната играчка, защото в счетоводните документи постоянно попада само описанието " играчка " или даже " стока ", или просто " продукт ". Това прави на практика невероятно следенето ѝ в комерсиалната мрежа, изясняват от " Музикаутор ".
Съществуват още редица условия, които затрудняват контрола върху наличието на детските играчки – неналичието на указател за покупко-продажбите (изискване, което съгласно " Музикаутор " не се спазва), неналичието на обвързване за обозначаване с баркод или различен номер, нуждата от съгласуваност на няколко институции, защото огромна част от играчките се създават отвън страната и така нататък
" Музикаутор " припомня за следващ път, че е въпрос на национална политика въвеждането на строги, поредни и ясни правила, които да са в интерес както на потребителите, по този начин и на създателите и на обществото като цяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР