Съдебните кадровици заседават по одита на централизираната система за случайно

...
Съдебните кадровици заседават по одита на централизираната система за случайно
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не ни е работа да обучаваме тийнове как да разпределят дела


Съдебните кадровици заседават по одита на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, съобщи БГНЕС.

Заседанието на Пленумана Висшия правосъден съвет се организира онлайн, като в постройката на Висш съдебен съвет пристигна единствено министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Той не влезе през централния вход, а с автомобила си през гаража.

Прокуратурата проверява манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на каузи в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висш съдебен съвет, а мотивът е самостоятелен одит на единната осведомителна система на съдилищата. От одитния отчет ставало ясно, че достъпът до електронната система за инцидентно систематизиране на делата не е предпазен.

„ Съгласявам се с сътрудниците, които считам, че би трябвало да бъдат изслушани специалистите при закрити порти “, сподели основният прокурор Иван Гешев в хода на онлайн съвещанието на Пленума.

„ Защото както, сподели господин Кузманов (Георги Кузманов – бел.ред.), съществува действителен риск, не че не сме станали, само че да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпределят някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да образоваме цяла България по какъв метод може да се влезе в централизираната система за систематизиране на делата, а това, което виждам в отчета е, че всеки с някакви обикновени компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи обикновено, в случай че разполага с дипломиран електронен автограф, на родител примерно ”, съобщи основният прокурор.

Главният прокурор се съгласи и с ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че отчетът би трябвало да бъде оповестен. „ Но моето мнение е, че би трябвало да бъде поискано позволение от наблюдаващите прокурори ”, уточни Гешев и точни, че с изключение на позволение, би трябвало да бъдат отстранени уязвимостите. „ Защото дублирам, нашата работа не е да образоваме седмокласници по какъв начин да разпределят каузи в съда, само че е напълно разумно предлагането на Лозан Панов целият материал да бъде качен на страницата на Висш съдебен съвет и всеки да има опция да го прочете ”, съобщи той.

Очаква се кадровиците да прегледат и мораториума върху заплатите до края на годината. В сряда основният прокурор Иван Гешев се разгласи за мораториум върху актуализацията на заплатите на магистратите и правосъдните чиновници до края на 2020 година. По-късно Прокурорската гилдия взе решение за заледяване на заплатите на прокурорите до края на година. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР