Съдебната реформа трябва да продължи независимо дали ни наблюдават от

...
Съдебната реформа трябва да продължи независимо дали ни наблюдават от
Коментари Харесай

Омбудсманът: Съдебната реформа трябва да продължи

Съдебната промяна би трябвало да продължи без значение дали ни следят от Европейска комисия, или не. Това сподели в изявление за Дарик радио омбудсманът Диана Ковачева.

„ Започнаха да ни следят тъкмо тъй като бяха стигнали до извода, че ние сами някак си не можем да се оправим “, добави тя.

Омбудсманът разяснява и въпроса с по този начин наречените „ безконечни длъжници “, като акцентира, че продължава да поддържа законопроекта за частния банкрут.

„ Въпросът за безконечния дебитор би трябвало да бъде решен. Мисля, че стана доста известно, че единствено в България няма подобен закон. Има хора, от които в действителност не можеш да вземеш нищо повече. Това са хора, които трайно, обективно не могат да си върнат отговорностите “, уточни тя.

За страдание обстановката, в която хората бяха затворени в домовете си, освен в България, броят на жертвите на домашно принуждение се усили доста съществено, добави Ковачева.

По думите й статистиката във Франция, да вземем за пример, сочи, че единствено за седмица домашното принуждение се е нараснало с 30 %.

„ Домашното принуждение не е единствено принуждение във връзка с дами, може би е най-честият случай, само че то може да бъде и във връзка с мъж, родител или дете. Не става въпрос единствено за отбрана на правата на дамите, а на хора, които се намират у дома и върху тях се упражнява принуждение. За страдание, феноменът на домашното принуждение не взема поради нито обучение, нито обществено състояние или статут – всеки може да стане жертва на домашно принуждение “, уточни омбудсманът.

Диана Ковачева увери, че ще продължи да упорства за отпадане на систематичния темперамент за домашното принуждение в Наказателния кодекс.

„ В момента Наказателен кодекс планува, че едно лице може да бъде осъдено по-тежко, в случай че извърши ликвидиране при изискванията на домашно принуждение единствено тогава, когато има три поредно регистрирани опита за такова принуждение, преди осъществяване на съответното закононарушение. Тоест три пъти поредно жертвата би трябвало да се оплаква в полицията, да има записка от доктор. Един човек може да бъде погубен от първия път или да му бъде нанесена тежка телесна щета “, изясни тя.

Ще се обърна към Висш съдебен съвет с въпрос до каква степен е стигнал процесът по електронно правораздаване, съобщи Ковачева.

Тя напомни, че по време на кабинета „ Борисов 1 “ тя в качеството си на правосъден министър е създала план на закон за задвижване на процеса по основаване на електронно правораздаване, само че той не е бил прегледан заради оставката на държавното управление. По думите на Ковачева е извънредно значимо за хората такава система да проработи дейно.

„ Това е значима тематика. Съдът е този, който най-ефективно като последна мярка пази правата на хората “, изясни омбудсманът.

Според Ковачева санкциите за визити в парковете в размер на 5 000 лв., преди да бъдат редуцирани, са били несъразмерни и те ще бъдат анулирани в съда.

От екипа на омбудсмана сега изготвят и мнение по отношение на наредбите от Закона за здравето, свързани с оповестяването на изключителна епидемиологична конюнктура от Министерския съвет, за които президентът Румен Радев сезира Конституционния съд.

„ Конституционният текст е явен, че съществени права могат да се лимитират единствено със закон. Въпросът е дали ограниченията ще стъпят на признатия закон. Има и права, които не могат да бъдат ограничавани въобще “, добави Диана Ковачева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР