Съдбата на най-дълго управлявалият лидер в Европа все още на

...
Съдбата на най-дълго управлявалият лидер в Европа все още на
Коментари Харесай

Социалдемократите гласуват днес дали да има коалиция с Меркел

Съдбата на най-дълго управлявалият водач в Европа към момента на власт ще бъде решена през днешния ден от разпокъсана партия, която загуби половината от гласоподавателите си и смени шест ръководителя за последните 15 години, написа " Уол Стрийт Джърнъл ".

Четири месеца, откакто Германската социалдемократическа партия получи най-лошия си следвоенен резултат на избори, 600 партийни делегати ще се срещнат, с цел да решат дали да сключат коалиция с консерваторите на Ангела Меркел и да обезпечат на канцлера четвърти мандат.

Гласуване с " да " ще сложи началото на задълбочени съдружни договаряния сред двете партии. Гласуване с " не " съвсем сигурно ще докара до предварителни избори и даже може да постави край не удивително дългата политическа кариера на Меркел.

Предвид, че няма никоя друга партия в Народното събрание, с която да подписа съюз, Меркел ще би трябвало да направи сложния избор сред съставяне на несигурно държавно управление на малцинството и нови избори.

Сред социалдемократите обаче има толкоз доста разделения, че малко са наблюдаващите, които се осмеляват да предвиждат резултата от вота. Всички водачи зад ръководителя Мартин Шулц приканва за " да ". Но леви партийни функционери на приблизително равнище, младежките организации на партията, някои районни високопоставени лица и локални органи са срещу съюза.

" Въпросът разделя партията ", разяснява парламентарният секретар на социалдемократите и покровител на концепцията за нова коалиция Карстен Шнайдер. " И двете страни са същински разтревожени за оцеляването на партията ".

Опонентите на обединението с Меркел настояват, че социалдемократите се нуждаят от пречистващ интервал в съпротива и време за размишление за това какво в действителност пазят. Освен това те показват като мотив, че Социалдемократическата партия към този момент два пъти ръководи с консерваторите след 2005 година и и двата пъти излиза с отслабени позиции.

Защитниците на обединението обаче показват 60 оферти в предварителното съдружно съглашение сред двете партии, които са директно въодушевени от платформата на социалдемократитие – в това число към 46 милиарда евро спомагателни разноски за обществени помощи, понижаване на налози, нова политика за мигрантите и поддръжка за задълбочаване на европейската интеграция.

Дори и да бъде утвърдено съглашението за коалиция в неделя, това няма да е последната спънка пред сформирането на държавно управление, защото Шулц даде обещание подробното съдружно съглашение, което би трябвало да се създаде, да бъде гласувано от всички 440 000 членове на партията.

Предвид, че те са много по-отворени за коалиция (61% са " за " съгласно изследване от четвъртък), съгласно наблюдаващи последният действителен тест ще е гласуването през днешния ден на 600-те партийни функционери.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (228)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР