Съдът в Лефортовски район в руската столица удължи с три

...
Съдът в Лефортовски район в руската столица удължи с три
Коментари Харесай

Московски съд удължи с три месеца срока на задържане на журналиста Евън Гершкович, обвинен в шпионаж

Съдът в Лефортовски регион в съветската столица удължи с три месеца периода на задържане на задържания по съмнение в шпионаж сътрудник на американския вестник " Уолстрийт джърнъл " Евън Гершкович, предават съветски медии, базирайки се на пресслужбата на съда.

" С разпореждане на Лефортовския областен съд в град Москва от 23 май 2023 година срокът на задържане под стража във връзка с Евън Гершкович, упрекнат в осъществяване на закононарушение по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (шпионаж - бел. ред.), е продължен с три месеца и едно денонощие, т. е. до 30 август 2023 година ", заяви представител на пресслужбата на съда.

По-рано проверяващите от Федералната работа за сигурност (ФСС) на Руската федерация желаеха съда в Лефортовски регион в Москва да удължи мярката за неотклонение " задържане под стража " на Гершкович, който бе арестуван в Екатеринбург през март по дело за шпионаж.

По-рано ФСС заяви, че Гершкович, " действайки по разпореждане на държавното управление на Съединени американски щати, е събирал сведения, представляващи държавна загадка, за активността на едно от предприятията на военнопромишления комплекс на Русия ". Във връзка с това журналистът беше арестуван и Следствената работа на ФСС възбуди против него наказателно дело за шпионаж.

Във връзка с това в. " Уолстрийт джърнъл " разгласява изказване, в което изрази дълбока угриженост за сигурността на Гершкович. Вестникът напомни, че Гершкович работи в неговото московско бюро и се занимава с отразяване на събитията в Русия.

Съединени американски щати приканиха през днешния ден за незабавното освобождение на Гершкович, откакто ФСС изиска удължение на задържането му, съобщи Ройтерс, като се базира на представителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пред американската телевизия Си Ен Ен, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Той въобще не би трябвало да бъде арестуван. Журналистиката не е закононарушение. Той би трябвало да бъде освободен неотложно ", сподели Кърби.

" Ще продължим да работим доста, доста интензивно, с цел да забележим дали ще можем да го върнем вкъщи дружно с неговото семейство, където му е мястото ", акцентира той.

Американските управляващи към момента упорстват за консулски достъп до Гершкович непосредствено с руснаците, сподели Кърби. " Няма съображение за отвод на консулски достъп... Ние в действителност желаеме да осигурим подобен консулски достъп ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР