Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест

...
Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Съдът отказа екстрадицията в Гърция на кандидат за кмет на Дупница

Съдът в Кюстендил отхвърли осъществяването на Европейска заповед за арест от Гърция по отношение на Методи Захаринов.

Мъжът е наказан с решение, влезнало в действие през 2014 година, на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро . Окръжният съд почете настояването на отбраната му за отвод от осъществяването на Европейската заповед и го остави под " парична гаранция ".
 Българска телеграфна агенция
На съображение член 44, ал.8 и член 40, ал.1, т.4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съдът одобри осъществяване присъдата в България . Решението на съда може да се апелира и стачкува пред Софийския апелативен съд в 5-дневен период.

След влизане на решението в действие следва насрочване по искане на прокуратурата на ново дело за признание (приспособяване) на присъдата съгласно българското законодателство, прецизираха от съда.

" Удовлетворен съм от решението. Очаквах всичко, бях подготвен за всяко едно решение . Благодаря на българския съд ", сподели Методи Захаринов след съвещанието. Той е подал молба и до президента, с която моли да бъде опрощение. " Очаквам решението на президента ", уточни още Захаринов.
 Българска телеграфна агенция
Методи Захаринов беше самостоятелен претендент за кмет на Дупница, подсилен от " Възраждане " на локалните избори предходната година. Той беше арестуван на 12 октомври, след решение на Централната изборна комисия от 11 октомври, а арестуването му беше поради постъпило съобщение от ОД на МВР-Кюстендил, че в Шенгенската осведомителна система е въведен сигнал от Гърция за интернационално търсене на българския жител.

Окръжният съд заседава по делото за предаването на Методи Захаринов на гръцката страна, а пред правосъдната палата се събраха десетки , с цел да поддържат Захаринов и да изискат обективен правосъден развой. След приключването на съвещанието, Захаринов беше посрещнат от протестиращите с овации.
 Българска телеграфна агенция
Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 година, а от постановената му присъда остава да излежи пет години 11 месеца и 27 дни . На 19 октомври 2023 година Апелативният съд в София анулира определението на Окръжен съд, с което на Захаринов беше наложена мярка за неотклонение " задържане под стража ", и му дефинира парична гаранция от 2500 лева Захаринов е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР