Съдът спря демонтирането на паметника на съветската армия в София.

...
Съдът спря демонтирането на паметника на съветската армия в София.
Коментари Харесай

Съдът спря демонтажа на МОЧА! Фигурите от високата част са вече съборени

Съдът спря демонтирането на паметника на руската войска в София. По искане на " Възраждане " и " Изправи се БГ " Административният съд в столицата разпореди да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по демонтажа, които не се правят в осъществяване на показан административен акт или на закона. Решението на съда идва в деня, в който бяха отстранени всички останали фигури във високата част на монумента.

Като претекстове съдът показва, че не е показан административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, по какъв начин би трябвало да се съхраняват, ще се предприеме ли реституция на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за предпазване и защита и каква – за реставрацията и последващото монтиране на паметника, кои длъжностни лица следва да упражняват надзор по тези действия.

Представените доказателства не откриват дейностите да се основават на закона или на административен акт, нито да целят опазване и отбрана на движимостта – частна държавна благосъстоятелност, показват още магистратите. Разпореждането може да се апелира в тридневен период.

По-рано регионалната администрация в София съумя да си измисли юридически причини, че не е нарушила Закона за културното завещание при демонтажа на бронзовите фигури и барелефа от Паметника на Съветската войска. След като на 13 декември получи предписание да прекрати неотложно дейностите по демонтажа поради неспазени процедури по координиране с министерство на културата, регионалната администрация постфактум си откри опрощение. Вчера от администрацията разпратиха до медиите юридическо мнение, че профилираният експертен съвет на изобразителните изкуства е отказал да заеме позиция по демонтажа с аргумента, че дейностите по ремонт на паметника не подлежат на разглеждане от експертния съвет. Така контрата остава в министерството на културата, а от регионалната администрация акцентират, че всички причини за замразяването на демонтажа към този момент са несъстоятелни.

Внимателният прочит на позицията на експертния съвет обаче демонстрира, че съветът не се е произнесъл по импортираните документи, тъй като те не покриват стандартите за нормална процедура на координиране. В позицията се акцентира, че плановата документи е предоставена директно преди съвещанието на съвета и членовете му не са имали време да се срещнат с нея. Самият план е показан на 15 декември, откакто демонтажът към този момент е почнал. При разглеждането му членовете на съвета са открили, че е показана частична документи, която не покрива условията за повсеместен план.

„ Във функционалните подготвеност на съвета е да оцени повсеместен план за пренасяне на монумента и слагането му на ново място от архитектурна и естетическа позиция, а не техническите параметри по демонтирането, каквото е импортирано “, написа в позицията на съвета. Оттам цитират точните текстове на закона, съгласно който МК съгласува плановете за пренасяне или унищожаване на монументи. „ Проект за пренасяне и разполагане на монумента на ново място не е показан. Не е показан и план с решение за мястото в Княжевската градина, което се освобождава след преместването “, акцентират членовете на съвета. „ В тази връзка с гореизложеното съветът не може да прегледа импортираното предложение за „ Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи “...Предложението за техническия ремонт не е в компетенциите на СЕСИИ “, се акцентира в протокола.

Липсата на изясненост къде ще се разположи паметникът и какво ще се случи на освободеното пространство, както и представянето на цялата процедура като незабавна реституция, бе подложена на критика от разнообразни представители на изкуството.

ОСОБЕНО МНЕНИЕ

Много забавна част от протокола е съпътстващото го изключително мнение на един от членовете на съвета. Според забележката на импортираните документи липсва автограф на възложител, т.е. на регионалната администрация. Прегледът на документите в действителност демонстрира, че автограф по тях от страна на възложителя няма, а полето за автограф и щемпел на управата е празно. Различните елементи на приложената документи са от разнообразни години – част Архитектура е от 2019 година, а проектът за сигурност и ръководство на отпадъците – от октомври, 2023 година Това наподобява на събрано небрежно кореспонденция, в която не е ясно кой защо носи отговорност, разясняват архитекти.
 Извадка от протокола от съвещанието на експертния съвет на 15 декември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР