Съдът реши, че няма достатъчно доказателства Дългия да е заплашил

...
Съдът реши, че няма достатъчно доказателства Дългия да е заплашил
Коментари Харесай

Оправдаха Георги Дългия за нападението с тейзър над култовия гангстер Джендов

Съдът реши, че няма задоволително доказателства Дългия да е заплашил и с ликвидиране 43-годишния някогашен гард на Митьо Очите, до момента в който спортува в Морската градина

Драмата сред екс приятелите и съкилийници Георги Недялков-Дългия и Георги Джендов върви към своя край, откакто арбитър Мариета Бушандрова от Районния съд в Бургас постанови оправдателна присъда по отношение на заканата за ликвидиране на Дългия, отправена към 43-годишния някогашен гард на Митьо Очите.

Съдията реши, че няма задоволително доказателства, които да поддържат тезата на частния обвинител Джендов, че Дългия действително е желал да го убие, когато го нападнал с тейзър в Морската градина преди 2 години.

Припомняме, че зрелищният екшън сред двамата се разигра на 29 април 2020 година, когато Джендов и Дългия се срещнали напълно инцидентно към 07 часа заранта  в региона на Северния плаж. По това време спортистът Джендов провеждал нормалния си джогинг. Според първичните изказвания на единствения очевидец, също паметна фигура от крими средите, с букви Т.Т., Дългия извадил електрошоковия револвер тейзър, с който атакувал от упор жертвата си. Забитите в тялото на му игли от провели електрически ток, раздрусали го и той се срутил безпомощно на земята. Получил спазъм от електрическите талази, останал неподвижен за няколко секунди. След което Дългия почнал да го постанова по главата с дръжката на изострен предмет - евентуално нож, вид късо мачете. Въпросният изострен предмет обаче по този начин и не е бил непостоянен по делото.

В първичния разпит пред органите на реда Джендов е декларирал, че разногласието зародил след груби квалификации на расова основа по отношение на личността му. „ Каза ми ром, замърсен ром, друго не ми сподели. Аз го попитах какво става, само че той си отпътува без да изясни ”, разказал пред проверяващите 43-годишният бургазлия.



Вследствие на мелето Джендов получил две порезни рани в региона на главата и едно охлузване сред тях. Раните били дълбоки 0,5-0,7 см, едната била зашита с един конец, а другата - с четири.

Интересното е, че броени дни след случката, Георги Джендов, който е физически крепък и със спортно телосложение, заради което мъчно би могъл да бъде повален, получи, по думите му пред проверяващите, страхова невроза и промени показанията си, като съобщи, че е бил заплашван и с ликвидиране, страхувал се за живота си.

Според последните показания в досъдебното произвеждане, до момента в който Георги Дългия го налагал с крошета, крещял в лицето му и: „ Ще те убия! Ще те убия! “. Интересно и още по-объркващо е,   че единственият очевидец на спречкването сред двамата въобще не си спомня кой какво е приказвал.



Както Флагман.бг писа по-рано,  свидетелят на драмата съобщи пред съдийския състав в едно от първите съвещания, че нищо не бил видял и че не си спомня дали въобще Дългия е индивидът, който е нападал Джендов в Морската градина.

„ Не бе открито подсъдимият Георги Недялков да е отправил закани за ликвидиране във връзка с Георги Джендов. Такова изказване се съдържа само в разпита на Джендов. Той е потърпевш от действието и частен обвинител, заради което е заинтригуван от изхода на делото и не следва възможна неоправдателна присъда да се основава само на неговите свидетелски показания. Дори и да се одобри, че по време на възможен вербален спор, подсъдимият Недялков е изрекъл посочените думи, то следва да се потвърди, че се касае за закана, която действително и обективно, с оглед естеството си, е в положение да възбуди състоятелен боязън у Джендов.

В този смисъл, обвиняването не е заело задоволително доказателства по отношение на потвърдени детайли от фактическия състав на закононарушението. От заключението на направените по делото експертизи се потвърди вероятно зародил боязън у Джендов във връзка с неговата персона, само че не се потвърди, че този боязън е възбуден точно от подсъдимия Георги Недялков и дали е била налице действителна опасност от страна на подсъдимия. Обстоятелството, че са открити ДНК следи на подсъдимия по кутията, в която са съхранявани сонди със стрелички на електрошоково оръжие, не е задоволително съображение за съда да постанови неоправдателна присъда, защото не се построи причинно –следствената връзка, обвързвана с дейностите на подсъдимия и породеното посттравматично стресово разстройство на Джендов.

Ето за какво, съдът одобри, че не се потвърди да е казана закана от подсъдимия, само че даже и вероятно да има такава, което не се откри в хода на правосъдното разследване, методът и мястото на нейното отправяне, цялостното държание на подсъдимия и потърпевшия в съответната житейска обстановка, дефинират извод, че се касае за закана, която действително и обективно не е била в положение да възбуди състоятелен боязън за реализирането и, каквото е изказванието на прокурора и частният обвинител Георги Джендов ", написа в претекстовете си съдия Мариета Бушандрова.

 Джендов и Георги Дългия са познати фигури от ъндърграунда. Имената им нашумяха най-много с всеобщото сборичкване в созополската дискотека „ Бикини ” през 2017 година, където компанията им опита да респектира личния състав на заведението (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Впоследствие, макар приложените записи от видеокамерите и ясното идентифициране на участниците в багра, до правосъден развой не се стигна. Пострадалите и очевидците получиха странна амнезия. Джендов и част от неговите хора прекараха известно време в ареста, само че след това бяха пуснати и оневинени. Малко след този случай са почнали дрязгите сред двамата приятели и връзките им са се обтегнали. Причините за " разлъката " остават неразбираеми. Преквалифицирането на обвинениетов в съда е постоянно срещана процедура в сходни проблеми, изключително, когато става дума за междуличностни връзки.



 Георги Джендов е апетитен за началник на група за специфични поръчки и е с изтърпяна присъда като част от групата за наркоразпространение на Димитър Желязков-Митьо Очите. В началото на 2008 година Джендов подписва съглашение с прокуратурата и получава присъда от 3 години и 6 месеца, действително не изкарва и година в пандиза.

Той е измежду първите от бандата, които излизат на независимост. Бургазлията е пуснат през ноември 2008 година, като претекстовете на съда за това са, че са прибавили месеците в ареста, до момента в който тече следствието по това дело, както и предишни арести.

Джендов има неприятности с властта още от 2004 година, когато е закопчан дружно с още трима. Според ОД на Министерство на вътрешните работи групата е атакувала служител на реда, отзовал се на сигнал за побой в дискотека в сунгурларското с. Порой.

Служителят на реда се е легитимирал, само че без значение от това четиримата се нахвърлили върху него. Униформеният бил заставен да се скрие в патрулката, само че хулиганите почнали да трошат и полицейския автомобил с железна тръба. Ударили са и служителя на реда, пробвали да му лишават оръжието. При самоотбрана той гръмнал Джендов в рамото. Нападателите избягали с автомобил " Додж " от дискотеката, само че по-късно са арестувани в Бургас.

Към този миг Джендов е бил с висящо следствено дело за обезчестяване от 2000 година

Към момента на ареста за мелето в дискотека " Бикини " през 2017 година, Джендов се води оправдан за всички тези закононарушения, а Дългия е с чисто престъпно минало. 

И двамата с днешна дата са свободни жители и постоянно могат да бъдат срещнати в светските среди.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР