Съдът пожали баба, сдобила се в двора си плантация коноп

...
Съдът пожали баба, сдобила се в двора си плантация коноп
Коментари Харесай

Как уважавана врачанска бабка се сдоби с дрога за 56 бона и не бе наказана

Съдът пожали баба, сдобила се в двора си ферма коноп за 56 000 лв., написа BulNews. Заради влошеното си здравословна положение и заради обстоятелството, че е уважавана социална фигура, дамата беше освободена от наказателна отговорност, само че отнесе санкция от 1000 лв.. Пенсионерката с полувисше обучение И.М.П. е упрекната в това, че през 2012 година е отглеждала коноп в дома си на ул. „ Октомври” № 9 във врачанското село Михайлово. От документите по делото излиза наяве, че на 29 юни старицата била натопена пред началника на полицейския сектор в Хайредин за закононарушението. Тъй като било късно вечерта, полицейският началник оставил двама души да следят парцела. Той самичък отишъл на мястото и забелязал растения, наподобяващи канабис.

Веднага била известена полицията в Козлодуй и още на идващия ден в дома, населяван от подсъдимата и брачна половинка й, нахълтали ченгета и почнали оглед. В двора били открити 2683 стръка зелени растения с височина от 120 до 290 см, които при изработен на място полеви тест за опиати реагирали на канабис. Според специалисти цената на конфискуваната дрога е 56 600 лв..

Бабата обяснила на чиновниците на реда, че растенията са саморасляци и не ги е засявала, не се е грижела за тях, както и че такива има и в прилежащите къщи и към реката и по полето. Поради болестта й и множеството интервенции е в неспособност да прави какъвто и да било труд и през по-голямата част от времето е в болнични заведения и при децата си в София. Старицата декларирала изрично, че е човек, ползващ се с положително име в обществото, почитан дълготраен читалищен деятел и няма нищо общо с дрогата. Тя показала пред съда доказателства за здравословното си положение, както и грамоти и оценки за достиженията си.

Редица експертизи, измежду които агрономическа, физико-химическа и оценителна, посочили, че за растенията не са полагани грижи. Вещото лице е изрично, че се касае за самосев, и семената са попаднали в почвата през есента на 2011 година.

Въпреки това козлодуйският областен съд решил, че старицата не е изпълнила задължението си по Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите да отстрани растенията. По тази причина тя е приета за отговорна, само че е освободена от наказателна отговорност, като и е наложeнa санкция в размер на 1000 лв.. Съдът е присъдил в тежест на подсъдимата направените по делото разходи в размер на 560 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР