Съдът наложи на Никола Солски парична гаранция от 1,9 милиона

...
Съдът наложи на Никола Солски парична гаранция от 1,9 милиона
Коментари Харесай

Първи арест на министър на Зеленски по обвинение за кражба на държавна земя за $7 млн.

Съдът наложи на Никола Солски парична гаранция от 1,9 милиона $
Украински съд издаде през днешния ден заповед за арест на министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски по обвинявания в съучастничество в нелегално придобиване на държавна земя на стойност към 7 милиона $, съобщи Ройтерс.

Агенцията прецизира, че той отхвърля обвиняванията, които засягат интервала 2017 - 2021 година - преди мандата му като аграрни министър на страната. Солски встъпва в служба през март 2022 година

Съдът дефинира гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара).

Солски подаде оставка през вчерашния ден, само че до момента в който украинският парламент не я одобри, се води на поста, отбелязва Ройтерс, като показва, че това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски, за който е известно, че е обвинен в корупция.

Съдът се произнесе, че министърът ще остане в предварителния арест до 24 юни. Прокурори са оповестили на чуване в съда през вчерашния ден, че обвиняванията против него са наказуеми със затвор до 12 години. Ройтерс прави ангажимента, че все още обвиненият не е бил открит за коментар.

44-годишният Солски попадна в центъра на вниманието около напъните на Украйна да задържи темповете на зърнения си експорт след съветската пълномащабна инвазия в прилежащата страна през февруари 2022 година, при която бяха блокирани черноморските коридори, обработваеми земи бяха осеяни с мини, а селски стопанства - окупирани, напомня Ройтерс.

Според националната организация за битка с корупцията обвиняванията се отнасят за скица за заграбване на държавна земя на стойност 291 милиона гривни (3,75 млн. долара) и опит за придобиване на земя на стойност 190 милиона гривни (2,2 млн. долара). По противозаконната скица земята е отнета от две държавни компании и трансферирана на двама военни ветерани при изискване, че те я отдадат на лизинг на частни компании, разясняват прокурори.

Ройтерс напомня още, че президентът Зеленски се стреми да следва линия на " нулева приемливост " във връзка с корупцията, като предходната година смени министър на защитата (Олексий Резников с Рустем Умеров) поради обвинявания в корупция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР